Анциструсът - непретенциозен аквариумен любимец

2014-10-14 15:01:00
Анциструсът - непретенциозен аквариумен любимец
Снимка: freedigitalphotos.net

Сред обитателите на домашния аквариум често се срещат сомчетата. Те са непретенциозни към храната, водата и условията на отглеждане. Повечето са дружелюбни към другите рибки и това обуславя спокойното им съжителство с всички видове. Един вид такова сомче вероятно ви е правило силно впечатление. Това е анциструсът. Той често се залепва на повърхността на стъклото и стои вертикално. Окраската му е леопардова, а муцунката му е с образувания, наподобяващи брада.

 


Родина на анциструсите и местообитание. Произлизат от Южна Америка. Варират по размери, в естествени условия надхвърлят 10см, като мъжките са малко по-едри от женските. Най-популярните разновидности са с размери от около 5см, което ги прави идеално допълнение както за големите аквариуми, така и за значително по-малките. Тялото е тъмно, понякога почти черно, осеяно с многобройни светли петънца и точки, които са дали на анциструсите едно от популярните им имена. Перките са на тъмни и светли ивички. Характерно за тези риби е наличието на голям брой шипообразни, понякога раздвоени на върха, израстъци по предната част на муцунката при половозрелите мъжки, рядко и при женските. Често срещани са и албиносите, както и форми с удължени перки. Анциструсите са като правило съвсем кротки и дори дружелюбни рибки, което ги прави идеални за аквариуми с много различни видове.

 

Как правилно да отглеждате своите анциструси? Непретенциозни към характеристиките на водата, тези сомчета могат да понасят температури в границите 15 – 27 градуса. Необходима е обаче добра филтрация, както и наличието на подходящи места за криене.

 


Предпочитана храна от тези сомчета е предимно растителна. В аквариумни условия те се хранят предимно с водорасли от стените на съда, от дъното и подводните обекти, понякога и с мъртви животни, паднали на дъното. По-едрите екземпляри се нуждаят от допълнително хранене.


Размножителен период. Определянето на пола при тези риби е сравнително лесно, за разлика от повечето други сомове. Зрелите мъжки винаги разполагат с голям брой дълги шипчета по муцуната, докато при женските - дори да ги има - те са значително по-къси. Освен това мъжките растат по-бързо и стават малко по-едри и по-широки от женските. Развъждането на анциструсите е сравнително лесно. За целта е необходимо единствено да им бъде осигурено скривалище, което рибите да сметнат за пещера. Веднъж намерила подходяща "пещера", женската хвърля хайвера, след което мъжкият се заема да го пази и "проветрява" с перките си, за да доставя на развиващите се яйца необходимия им кислород. Поради това родителите в никакъв случай не бива да се отделят от яйцата. Малките се излюпват след около 5 дни. Възможно е инкубационния период да продължи и по-дълго, така че не се тревожете. Оставете няколко в повече за всеки случай.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия