Истини и митове за бижутата

2014-09-23 15:28:00
Истини и митове за бижутата
Снимка: thinkstockphotos.com

Представителките на нежния пол обичат да носят бижута. Дамите с по-високи финансови възможности залагат на скъпите накити, докато останалите се примиряват с по-евтини, но все така ефектни украшения.

 

Вижте интересни факти и митове, свързани с накитите:

 

Диамантите са неразрушими – те са с твърдост 10 по скалата на Мох. Един диамант може да надраска друг, но това не ги прави неразрушими. Те могат да се напукат, ако не се грижиш внимателно за тях. Така че ги пази!

 


 

Цената на диамантите зависи от цвета им – сините диаманти са смятани за най-скъпите, но когато човек си купува диамант трябва да има предвид няколко важни неща – цветът, прозрачността, шлифоването и каратът.

 

Диамантите са най-рядко срещаните скъпоценни камъни – цветните диаманти може да се срещат рядко, но с другите не е така. Повечето хора смятат, че александритът и червените диаманти са най-рядко срещаните, но всъщност пейнитът е най-рядко срещаният скъпоценен минерал.

 

Диамантите са най-скъпият камък – има спор дали това са диамантите, смарагдите или александритите. Към момента най-скъпо продаденият скъпоценен камък е син диамант 6.04 карата, който е бил продаден на търг в Хонг Конг срещу 7.98 милиона долара.

 

Златото се познава дали е истинско като човек го захапе – златото е относително мек метал и човешките зъби са достатъчно здрави, за да оставят следа по него. А колкото по-често е едно злато, толкова по-меко е. Златото бива няколко цвята – истинското злато е жълто, останалите цветове принадлежат на цветното злато, което е смесен метал, създаден от комбинирането на чисто злато с желязо, сребро, платина, мед и алуминий. Само 24-каратовото злато е чисто, останалото е смес.

 

Опалите носят лош късмет – преди много години хората са ги смятали за късметлийски камъни. С времето обаче започнали да се асоциират с черната магия, с чумата, нещастието и лошия късмет. В днешно време митовете вече са разсеяни и черните опали се смятат за изключително редки съкровища.

 

Перлите се разтопяват в оцет – има легенда, която гласи, че Клеопатра разтопила изключително ценна перла в оцет и го изпила, за да докаже на Марк Антоний, че може да организира най-богатия и натруфен пир на всички времена. Според учените калциевият карбонат в перлите се разтваря в оцет, но колко бързо става това зависи от големината на перлата.

 

 

Мините за лунен камък са изчерпани – това твърдение донякъде е вярно. Основната мина за фин син лунен камък в Шри Ланка е изчерпана. Лунните камъни се срещат в различни цветове като бяло, сиво, жълто, зелено и розово. В Танзания, Африка е намерен лунен камък, който бил бял на цвят. Син лунен камък е намерен в Индия, но единственият източник на сини камъни – Meetiyagoda в Шри Ланка, е спряла да работи през 1987 година. Поради тази причина бижутата със син камък са изключително скъпи.

 

Турмалините Параиба се добиват само в Параиба, Бразилия – те са открити за пръв път в Бразилия, но в днешно време се добиват и в мини в региони на Африка като Нигерия и Мозамбик.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия