Робот заменя домашните любимци, асистентите и детегледачите

2014-08-09 13:02:00
Робот заменя домашните любимци, асистентите и детегледачите
Снимка: geeky-gadgets.com

Технологиите днес претърпяват невиждан прогрес и с всеки изминал ден навлизат все по-дълбоко в личния ни свят. Смартфоните са оборудвани с толкова много функции и пазят толкова много от личната ни информация, че на практика животът ни е немислим, без тях. Те обаче са само най-малкия пример, който можем да дадем. Замислете се, всеки ден се ползваме с десетки проявления на техниката, без които трудно бихме се справили с наглед най-обикновени задължения.

 

 

Технологиите или по-точно, хората занимаващи се с развиването им далеч не мисля да спират, а дори напротив, с всеки изминал ден предлагат на света все по-невероятни изобретения. Пример за това са учените от Масачузетския технологичен институт, които представиха своята най-нова разработка — социалният робот Джибо.

 

Той има намерението да замести детегледачът ви, тъй като е способен да чете приказки на децата ви, както и да се грижи за тях. Освен това е изключително добър избор, ако се нуждаете от домашен любимец, но нямате необходимото време, желание или пространство да се грижите за него, тъй като изобретението е оборудване с множество сензори за достъп, чрез които може да си взаимодействате с него, което означава, че то ще реагира при галене или потупване.

 

Джибо може да се изявява и като перфектния асистент, тъй като е способен да разпознава лицата на хората в стаята, както и да им помага, когато забележи, че вършат конкретно нещо, например готвене, което на практика означава, че може да го използвате като новия ви иконом.

 

Изобретението има и приятен, макар и леко странен външен вид. Той представлява кръстоска между мегафон и будилник, а на главата му е монтиран 5.7-инчов екран с разделителна способност 1980x1080, чрез който машинката общува със собственика си. Висок е 28 сантиметра и се зарежда посредством безжични устройства, разположени на стратегически места в дома.

 

Роботът ще бъде на пазара в края на 2015 година на цена от 300 британски лири. Към неговата операционна система Linux ще се предлагат най-различни приложения, наречени "умения", който на практика представляват платени приложения, от които зависи какво ще може да прави изобретението. Например още със закупуването си Джибо ще може да разказва приказки на децата ви, но за да им помага с домашните ще трябва да добавите това умение, което означава да си закупите необходимото приложение.

 

Ето и видео представящо визуално Джибо:

 

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия