Как да се предпазите от вредите на топлото време?

2014-07-04 12:00:00
Как да се предпазите от вредите на топлото време?
Снимка: thinkstockphotos.com

През тази година пролетта и началото на лятото минаха с по-ниски от обичайните температури. Но вече предстоят доста горещи дни, а тази пренастройка значително натоварва организма. Това налага внимателно планиране на дневните активности, по-леко хранене и предпазване от прегряване. Ето някои конкретни съвети, които ще помогнат за по-леко понасяне на рязкото затопляне.

 

Продължава да е актуално старото правило, че трябва да се избягва излизането и стоенето  на открито между 11 и 17 часа. При наложително напускане на дома в тези часове задължително главата да е покрита със светла шапка, да се носи бутилка с вода. Ако може да сте вкъщи по това време, избягвайте да излизате, защото може да слънчасате.

 

 

Никога не излизайте на високите температури директно от охладени с климатик помещения или автомобили. Това може да предизвика колапс. Правилото важи и за обратния преход: от горещина в изстудени помещения. Ако сте на климатика, спрете го поне 20 минути преди да излезете. А когато се прибирате, пуснете климатикът да охлади постепенно помещението. Ако нямате климатик, замразете стъклена бутилка с вода в камерата на хладилника. След това я сложете пред включен вентилатор -създава се много приятно усещане за хлад.

 

Разликата между външната температура и тази, която е у дома или в колата, не трябва да е повече от 8 -10 градуса. Когато навън е 35, вътре трябва да е най-малко 25 градуса.

 

Внимавайте с кръвното налягане, защото лятото то може да падне. Ако имате ниско кръвно по принцип, трябва да знаете, че може да ви прилошее. В такъв случай е добре да изпиете нещо газирано или да хапнете нещо сладко, за да покачите кръвното си налягане. Пийте повече вода, в никакъв случай не се дехидратирайте.

 

Осигурявайте адекватен прием на течности, без значение дали сте с нормално кръвно налягане или не. Всяка напитка трябва да е със стайна температура. Ледените течности са забранени по принцип, още повече в жегите. При горещини и обилни изпотявания има опасност от промяна на електролитния баланс, защото с потта се губят важни вещества. Добре е периодично да се приемат леко подсолени айран или вода. Ако по някаква причина през лятото получите диария, задължително приемайте специалните рехидратиращи разтвори, съдържащи важни елементи за функционирането на организма.

 

Храненето в горещините трябва да е без тежки меса и мазнини. Наблягайте на салати, таратор, риба и пилешко на скара, плодове и прясно изцедени сокове. Преяждането допълнително натоварва не само стомашно-чревния тракт, но и сърдечно-съдовата система. Не яжте вечер, преди да заспите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия