Най-често срещаните летни болести

2014-06-23 14:14:00
Най-често срещаните летни болести
Снимка: thinkstockphotos.com

През лятото човек трудно ще настине, но за сметка на това има доста болести, които може да не го поминат. През горещите летни месеца хората ходят на море, на басейни, посещават по-често заведения – все места, където могат да се сдобият с неприятни заболявания. Вижте кои са най-честите летни болести и как да се лекувате:

 

Стомашно – чревни инфекции – започваме с това, което се хваща най-често по курортите. Поглъщането на солена морска вода или вода от басейна, храненето навън с мръсни ръце и консумацията на съмнителни морски дарове с лекота могат да ви причинят стомашно-чревни проблеми. Затова трябва да поддържате хигиената си на ниво, да се стараете да не поглъщате излишно количество вода, както и да не ядете в заведения, които ви изглеждат мръсни. Колкото и да ви изкушават храните, предлагани на плажа, по-добре ги избягвайте и се хранете с пакетирани храни. Не забравяйте, че високите температури водят до бързо разваляне на храната.

 

 

Болести, предавани по полов път – доста хора се връщат от почивка с полово предавана болест, без да са правили секс /или поне е бил безопасен/. Плуването в неподдържани басейни може да ви донесе сериозни здравословни проблеми – кондиломи, трихомоноза, хламидия и др. Затова е по-добре да не влизате в обществени басейни. Морето може също да не е особено чисто, но там поне няма да си навлечете такава зараза.

 

Гъбични и уроинфекции – ако седите по цял ден с мокър банска, като нищо ще се сдобиете с гъбички или цистит. През лятото жените се обличат доста оскъдно – с къси полички, роклички и панталонки и носят прашки отдолу. Всеки път, когато седнете на някой пейка или в градския транспорт, вие рискувате да си докарате сериозни инфекции. Бъдете сигурни, че сте хванали най-малкото гъбички, ако ви сърби постоянно, имате усещане за парене, мястото е зачервено, кожата е напукана и се лющи.

 

Конюнктивит - мръсната, солена и силно хлорирана вода в басейните може да подразни очите ви, особено ако обичате да гледате под вода, и да се сдобиете с конюнктивит, който е силно заразен и като нищо ще се заразите цялата група приятели. Симптомите са подуване на клепачите, сълзене, парене на очите и зачервяване.

 

Херпес – през горещите летни месеци трябва да се грижите за кожата си. Доста хора обаче пропускат устните. Имайте предвид, че UV-лъчите в комбинация с плуване в мръсна вода, може да доведе до херпес. Затова използвайте редовно защитни балсами за устни и пазете максимално лицето си от пряка слънчева светлина.

 

 

Ухапвания от насекоми – през лятото доста хора страдат от зарази, пренасяни от насекоми. Доста хора биват нахапани от комари, бълхи, оси и кърлежи, които води до подуване, отичане, затруднено дишане и поява на обрив. Ако сте алергични, задължително трябва да потърсите лекарска помощ.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия