Защо малките грешки не трябва да се прощават

2014-05-24 12:59:00
Защо малките грешки не трябва да се прощават
Снимка: saidaonline.com

Всеки един от нас се е сблъсквал с проблема, когато в училище, биваме по наше мнение "ощетени" заради малка грешка, която ни се струва незначителна. В този момент нищо на света не може да ни убеди, че малката грешка може да нанесе големи последствие и предпочитаме да обвиняваме учителите, че просто се заяждат с нас. Е, за да ви убедим в обратното сме ви подготвили няколко примера, в които малката грешка, довежда до големи и катастрофални последствия.

 

 

Мерни единици

 

Да, нещото, което най-много мразим във физиката е превръщането на мерните единици, сантиметрите и милиметрите са лесна работа, но нано или пикометрите са си истинско мъчение, да не говорим, когато сме изправени пред често непосилната задача да превръщаме един вид мерна единица в друг. За наше успокоение, ние не сме единствените, които се затрудняват, тъй като и специалисти допускат същите грешки.

 

Това обаче далеч не трябва да ни оправдава, а дори напротив да ни кара да бъдем изключително внимателни, тъй като учени от НАСА са загубили 125 милиона долара, тъй като не са превърнали правилно британски мерни единици в единиците на метричната система, което се оказало определящо за живота на сателита Mars Orbitel, тъй като се приближим прекалено много до атмосферата на Марс и това се оказало пагубно за него.

 

Трагична съдба имал и кораба Vasa, тъй като потънал на по-малко от миля в първото си пътуване, като при това загинали 30 души, които били на борда. Смятания за най-могъщия военен кораб, потънал, тъй като бил асиметричен, което се получило заради факта, че работниците са използвали различни мерни единици, докато са строили кораба. Археолозите са открили четири линии, използвани от работниците, докато строели кораба. Две от тях били разграфени на шведски футове (по 12 инча всеки), докато другите две били разграфени на амстердамски футове (по 11 инча всеки).

 

Несъобразителност

 

Много често, в контролните ни работи има не малко грешки, причинени от несъобразителност или разсейване. Такъв е и примера с макета на "Стоунхендж" поръчан от британската рок група Black Sabbath. Музикантите поискали макет, с размер 30 фута, но човекът отговорен за изработката бил разсеян и вместо във футове, изработил макета в метри и той бил толкова голям, че пречел на групата, и само малка част от „камъните“ се побирали на сцената.

 

Това е само малка част от примерите, които показват, че малко разсеяност или секунда невнимание, могат да се окажат пагубни за цялото ви начинание, затова следващия път, когато сбъркате нещо в контролната си работа, дори да е само една буква се замислете какво би станало, ако добавим само едно "а" към името на Иван и ще осъзнаете, че малките грешки, могат да причинят големи последствия. Е, винаги има малко вероятност Иван да е фен на Кончита Вурст, но не ви съветваме да разчитате на тази вероятност.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия