Подаване на електричество към мозъка води до осъзнати сънища

2014-05-26 20:30:00
Подаване на електричество към мозъка води до осъзнати сънища
Снимка: Dreamstime

Всеки един от нас поне веднъж в живота си е мечтал или поне представял възможността да може да осъзнава какво сънува и да контролира целият този процес. До този момент мнозина смятаха, че случаите на контролирани и осъзнати сънища всъщност са проста случайност или пък въобще не съществуват.

 

 

Най-честата хипотеза, която властваше по този въпрос бе, че маниакалното желание на някои от нас да осъзнават сънищата си, ги кара да повярват в заблудата, че притежават тази възможност, но всъщност всичко това да е проект на въображението им.

 

Замисляйки се над темата много от специалистите определиха, че сънищата са плод на нашето въображение, така че тази хипотеза не е особено издържана и всъщност осъзнатите сънища не са мит, а просто рядко срещано явление.

 

Ето, че специалистите публикуваха ново изследване, според което подаването на електричество към мозъка стимулира появата на осъзнати сънища, които можем да контролираме. То е подкрепено и от експеримент, който убедително доказва констатирането.

 

Интересна подробност е, че дори специалистите, правещи експеримента не са вярвали особено в хипотезата, доказателство, за което са думите на доктор Джон Алън Хобсън (Dr. John Allan Hobson), психиатър от университета Харвард, занимаващ се от дълго време с проучвания върху сънищата, който заявил: „Никога не съм вярвал, че ще проработи“.

 

В експеримента участвали 27 души, като към главата на всеки били сложени електроди. Целта била да се стимулира предната част от кората на главния мозък, за да се създадат гама вълни, които са характерни за осъзнатото сънуване.

 

Целият експеримент бил с продължителност 4 нощи, като по време на всяка от тях е било подавано електричество към мозъците на спящите в продължение на 30 секунди, две минути след като започнели да сънуват. Честотата варирала между 2 и 100 херца, като е имало и моменти, където не се е подавало електричество. След това участниците са били събуждани веднага, за да разкажат какво са видели.

 

Проучването е показало, че мозъчната гама активност се е покачила по време на стимулацията с 40 херца, а при 25 херца повишението е било по-малко. При другите честоти не е наблюдавана промяна. След стимулацията, при хората изпитали осъзнат сън, гама активността се е покачила.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия