Професиите на бъдещето

2014-05-15 11:22:00
Професиите на бъдещето
Снимка: pinterest.com

Бъдещето все още е непозната територия, това обаче далеч не значи, че нямаме право да изложим нашите предположения по отношение на него. Именно това ще направим с тази импровизирана класация на най-интересните професии на бъдещето. Всичко написано е просто предположение, повлияно от нарастващото влияние на технологиите, но понякога именно най-смелите предположения се оказват реалност.

 

 

Библиотекар в отдел спомени

 

Тъй като технологиите непременно ще напреднат, всеки един от нас ще има уникалната възможност да складира спомените си. Те от своя страна ще се подреждат и пазят в големи библиотеки, в които ще работят именно библиотекари от отдел спомени. Те ще имат нелеката задача да сортират спомените според възрастта и пола на притежателя им, както и според емоционалната наситеност на спомените. Всичко разбира се ще става по електронен път, така че компютърните знания ще бъдат задължителни.

 

Носталгист

 

Това ще една от най-трудните професии и в днешно време се доближава най-много до тази на психолог. Носталгистите ще трябва да се справят с необходимостта на хората да се връщат към миналото. Те обаче няма да ги карат да потиснат това си желание, а тъкмо обратното ще им създават условия да се върнат и изживеят още веднъж забравеното старо време. Това ще става по множество психологични начини и не малко трикове от тяхна страна, като например пресъздаване на интериори, които връщат клиентите в атмосферата на миналото.

 

Рибен фермер

 

Едва ли е тайна за някого, че с всеки изминал ден намаля броя на рибите в реките, моретата и океаните. Проучвания сочат, че до 2030 г. хората ще изловят и изядат почти всичката дива риба в моретата, реките и океаните. Поради тази причина в бъдеще ще трябва да бъдат намерени хора с достатъчни познания за въпросните биологични видове, които да се превърнат в първите рибни фермери. Работата се очаква да бъде държавна и всеки от тях ще има за задължение да се грижи за многообразието на рибите в определено езеро или язовир.

 

Гейм мейкър

 

Може би термина ви е познат от нашумелите напоследък книги и филми направени по сагата на Сюзън Колинс - Игрите на глада. Ако е така то имате сравнителна представа какво ще представляват служителите на този пост, макар, че задълженията им ще бъдат далеч по-различни. За всички други, които по една или друга причина не са докоснали до антиутопията на Колинс ще обясним, че гейм мейкърите в бъдещето ще бъдат хората, които ще имат тежката задача да проектират и изменят игрите. Игрите обаче няма да бъдат на компютърния екран, а около нас. Най-важнта подробност е, че игрите ще излязат от сферата на просто забавното и ще започнат да обслужват различни аспекти от образованието и работата, тъй като ще бъде интегриран учебния материал от училище в тях.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия