Няколко съвета към деца на разведени родители

2014-03-24 16:11:00
Няколко съвета към деца на разведени родители
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време разводите са много повече, отколкото да били преди години. И около 75% от разведените сключват брак отново. Това означава, че много деца имат втори майка или баща. Разбира се, всеки тийнейджър изпитва трудности, когато родителите се развеждат. Нормално е да се чувстваш зле и дори да ревнуваш, ако трябва да живееш с втори баща или втора майка.

 

Да изградиш връзка с новия човек в семейството, може да ти бъде голямо усилие. Не очаквай да станете приятели от първия ден. Ако ти и втория ти родител имате еднакви интереси, хобита, разговорите ви се получават, навярно ще ви отнеме по-малко време за да се опознаете добре и да свикнете един с друг. Не се разочаровай, ако минава време, а вие все още имате дрязги и не се разбирате лесно. Дай си повече време.

 

Той/тя ще измести ли биологичния ми родител? Това няма как да се случи. Биологичният ти родител винаги ще ти бъде такъв. Какви са отношенията ти с него, това зависи от вас двамата. Новият ти родител може да ти бъде приятел и да развивате отношенията си в друг аспект, да се грижи за теб и да ти помага, но няма как да измести изцяло биологичния родител от живота ти, освен ако ти не го позволиш.

 

 

Ако новият член на семейството има нови правила? За да живеете в мир и да нямате проблеми, трябва да се разбирате. Взаимното уважение е ключът към всичко. Ако до сега сте имали едни правила вкъщи, но новият член на семейството ти изисква други, трябва да се съобразяваш. Поговорете преди да се карате. Ако нещо не ти харесва, не се ядосвай и не се депресирай. Опитай се да поговориш с него/нея и да изясните проблема.

 

 

Не се стресирай от промяната. Ако има нов ред вкъщи, опитай се да посвикнеш. Знай, че това ще ти е полезно и за по-нататък в живота. Ако отидеш да учиш в друг град, живееш със съквартиранти или с гадже, трябва да се научиш да се съобразяваш и с околните.

 

Ако не я/го харесваш? Нормално е в началото да се чувстваш странно, дори да ревнуваш. Ако се запознаеш с човек, който отначало харесваш и се разбирате, всичко е много по-лесно. Но, когато нямаш симпатии към даден човек, тогава наистина е предизвикателство, особено ако трябва да живеете заедно.

 

Опитай се да се фокусираш върху хубавите страни на човека. Ако намерите общ език за някакво хоби или спорт, възползвай се от това. Не се старай да избягваш разговорите с него/нея и не мисли, че така ще оправиш нещата. Не крий чувствата си и от истинските ти родители, споделяй с тях.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия