Как да тълкуваме сънищата? [част втора]

2014-03-04 14:49:00
Как да тълкуваме сънищата? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Ако още сте водени от любопитството да разберете какво означават сънищата и как можете да ги тълкувате, втората част на статията за картините, които виждаме докато спим, вероятно ще ви се стори също толкова занимателна, колкото и първата. Ето го и продължението.

 

Факт 5. Оставате парализирани всеки път, когато сънувате. Във фазата на сънуване, когато виждате картините на своите сънища, съзнателните мускулни съкращения са парализирани. Причината за това обездвижване е да се избегне движението на тялото ви докато сънувате. Това означава, че щом двигателните ви неврони са лишени от стимулация, тялото ви е неспособно да помръдне. Сънната парализа може да премине в състояние на вашето събуждане, ако сънувате кошмари, например, само за да установите, че сте напълно неподвижен в леглото си. Това е нормално състояние и медицинските експерти успокояват, че нормалното ви състояние на двигателна активност може да се върне обратно само до няколко минути. Така че, не се плашете - събудите ли се парализирани, това е нормална защитна реакция на вашия мозък.

 

 

Факт 4. Повечето сънища са универсални по своя характер. Факт е, че сънищата са повлияни до голяма степен от личните ви преживявания по време на будните ви състояния. Въпреки това, учените са открили, че някои теми в съня са често срещани в различни култури. Например, хора от различни части на света също сънуват че падат, че са нападнати или преследвани. Има и други типични сънища, като например, че сте голи на обществени места, че летите, че неможете да се движите или сте замръзнали. Така че сънищата на хората, могат да бъдат универсални, независимо от тяхната култура или раса.

 

 

Факт 3. Животните могат също да сънуват. Виждали ли сте котка или куче да движат краката си или да помахват с опашка докато спят? Въпреки, че не може да се твърди със сигурност, дали тези движения са породени от сънища, някои учени твърдят, че домашните ни любимци също могат да сънуват. Както и при хората, животните също влизат в различни стадии на съня, които се състоят от различни цикли. В едно проучване, горила била научена да комуникира чрез жестомимичен език. Горилата давала знаци, докато сънува, като описвала каритните пред очите си. Това доказало, че горилите също сънуват.

 

Факт 2. Някои сънища не са цветни. Около 80 процента от сънищата са цветни, въпреки това, малък процент от хората твърдят, че имат сънища в черно и бяло. Сънуващите в едно проучване, които са били събудени и помолени да изберат от мостри с цветове, за да опишат и сравнят тези от сънищата си, избирали доста често меки, пастелни цветове.

 

Факт 1. Всички хора сънуват. Без значение на каква възраст са, хора сънуват докато спят. Според учените всеки сън е с продължителност от минимум 5 минути. В средната продължителност на човешкия живот, човек може да прекара приблизително 60 години в сънища.

 

Интересни открития за сънищата, не мислите ли? Така че, следващия път, когато сънувате, опитайте се да си спомните тези изумителни факти,така че да проследите нишката на случилото се в съня и да разтълувате значението му.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия