Нощно време с лещи, денем - нямаш нужда от тях

2013-04-08 13:31:00
Нощно време с лещи, денем - нямаш нужда от тях
Снимка: Dreamstime

Хората, които имат проблеми със зрението, трябва да носят лещи или очила, за да могат да виждат максимално добре. Понякога това им създава неудобство, защото трябва да се съобразяват с тях. Добрата новина е, че австралийски учени разработиха притискащи контактни лещи, които коригират зрението нощем на принципа на шините за зъби, а сутринта се свалят, пише в. “Daily mail”.

 

 

Новият метод се нарича ортокератология. При него лещите леко притискат окото по време на сън и му придават правилна форма, като на хората, които имат нормално зрение. През деня лещите се свалят и човекът, който ги използва, няма нужда да слага други или да носи очила. Това е голямо предимство за очите, защото те могат да поемат достатъчно количество кислород.

 

С напредване на възрастта някои хора развиват пресбиопия, известно още като „старческо далекогледство“. Те трябва да отдалечават вестника или книгата, която четат, за да могат да фокусират написаното.

 

Пресбиолопията се появява заради изменения в структурата, еластичността и пречупващата способност на естествената леща на окото – роговицата. Тя става доста по-дебела, с по-изпъкнали повърхности и губи своята пречупваща сила. Причината е в намаляването на показателя на пречупване на прозрачните й тъкани.

 

Новите лещи са алтернатива на очилата за четене, като с притискането си възвръщат първоначалното форма на роговицата. Колкото по-дълго човек полза „нощните“ лещи, толкова по-осезаем е ефектът.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия