Джак Ръсел - кучето, подходящо за отглеждане в апартамент!

2014-02-22 12:00:00
Джак Ръсел - кучето, подходящо за отглеждане в апартамент!
Снимка: freedigitalphotos.net

Искаш игриво и жизнено куче, което да може да се отглежда в непретенциозни условия и дори малко жилище? Може би Джак Ръсел териерът е точно за теб.

 

Джак Ръсел териер (Jack Russell Terrier) е порода куче, селектирана през 19 век в Англия. Използва се в лова на наземен и подземен дивеч, а също и за домашни питомци.

 

За идеални пропорции на породата се смятат около 30 см височина и около 6 кг тегло. Приблизителната продължителност на живота му е 13-14 години. Козината на Джак Ръсел териера е обикновено бяла, с твърд, плътен косъм, с рижави до черни петна, в основата на опашката и главата. Кучетата могат да са късокосмести или дългокосмести.

 

 

За разлика от другите ловни териери, Джак Ръсел териерът е прочут с безстрашния си, но благоразумен характер. Той има точна представа за възможностите си и не поема излишни рискове. Когато предизвиква глиган, Джак Ръсел териерът застава на безопасна дистанция без това да намалява злобата му към дивеча. Когато работи в дупка, кучето джак ръсел трябва да може да оцени рисковете и да знае дали срещу него има лисица или язовец.

 

Всички тези особености на характера на Джак Ръсел териера, в комбинация с подчертаното му дружелюбие и склонност към изпълнението на трикове, го правят толкова модерен днес – весел, непретенциозен компаньон, едно голямо куче в малка „опаковка". Обаче е много важно да отбележим, че всеки, който си купи кученце от тази порода, трябва да се отнася към него както трябва. Защото когато порасне едно изпуснато, невъзпитано куче може да тероризира цялото семейство. Отнасяйте се към този симпатяга още от началото като към голямо куче, а не като към плюшена играчка!

 

Как изглежда истинското куче? Джак Ръсел териерът е много активен, с гъвкаво средно дълго тяло. Главата му е с плосък и не много широк череп, към очите постепенно се стеснява. Муцуната му е широка, със силни челюсти, пигментирани устни, ножицовидна захапка. Очите му са малки, тъмни, но не са изпъкнали. Ушите му трябва да са пречупени или спуснати, много подвижни.

 

Тялото му трябва да е по-дълго, отколкото високо. Гърбът е хоризонтален. Опашката му при покой може да е свита. При движение трябва да е изправена и, ако е скъсена - върхът й да бъде на равнището на ушите. Космена покривка: косъмът може да е гладък, начупен или твърд с преобладаващ бял цвят. Позволени са черни, рижи или кафяви петна.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия