Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш ротвайлер? [част първа]

2014-01-23 18:29:00
Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш ротвайлер? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Искаш да си вземеш куче и отдавна уговаряш родителите си за съдействие, но знаеш ли за всички грижи и особености в отглеждането, които са встрани от гушкането, храненето и разходките? Ето какво трябва да знаеш, ако любимата ти порода е ротвайлер.

 

Ротвайлерът стои здраво на земята, защото е уверен в себе си и се отличава с много здрава психика. Неговото добре оразмерено, компактно и яко телосложение издава голяма сила, подвижност и издръжливост. Той е изключително бдителен защитник на своя стопанин, затова никога не бива да бъде провокиран, дори и на шега.

 

Видът му е естествен и грубоват, поведението самоуверено и безстрашно, но е добронамерен към децата и изпълнява предано и послушно своите задължения.
Ротвайлерът, който е от "добро семейство" и е правилно възпитан, никога не хапе и не лае, защото според неговата "философска" гледна точка светът е твърде несъвършен, за да го заинтересува със своите преходни ценности.

 

Кучето е яростен индивидуалист и не се подмазва на никого. Освен това е много стиснато и ревниво и може да спретне истинска битка за своята топка или за обувката на своя стопанин. То ще разкрие нежното си и предано сърце само у дома, в семейството, насаме със своя стопанин. С него то играе и се прави на глупак, хитрува като малко кутре, стараейки се да увлече всички в своята игра.

 

Покупката, храненето и възпитанието на ротвайлера изисква големи грижи и немалки вложения. До известна степен отглеждането на куче от тази порода, представлява увлекателно и твърде скъпо удоволствие.

 

 

Стопанин на ротвайлер трябва да бъде човек, който е достатъчно уверен в себе си. С постоянство и твърдост, той трябва правилно да възпитава и дресира кучето, като отчита, че то се стреми непрекъснато да се налага, да доминира и да се самоутвърждава.

 

Лакомствата са най-добрите стимули при възпитанието на кучето. Боят е недопустим, ако искаш ротвайлерът ти да израсне като уравновесено и лесно управляемо куче.
Ако искаш да си вземеш у дома ротвайлер, трябва да си дадеш сметка, че усилията за възпитанието му не зависят от неговия произход.

 

При покупката обърни внимание на родителите. Не забравяй, че добрата нервна система и работните качества, които са от първостепенно значение за един ротвайлер, се определят главно от наследствеността. Външният вид също. По вида на майката и бащата ще се ориентираш как твоето кутре ще изглежда като порасне.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Victoria Grande
преди 10 години

От както съм се родила сме имали два ротвайлера - мъжки и женски и бяха много послушни.След като умряха си взехме още един ротвайлер(женски) и тя също е много послушна и никога не е посягала на никого.Според мен е на въпрос до характера на кучето,а не до породата...

zliat
преди 10 години

А най-добре не си взимай ротвайлер.Дърпа като мотоциклет и ти се плъзгаш върху асфалта или плочките вместо да ходиш.Много мощно животно.Много дърпа.Яде умероно....но трябва да си някой фитнес маниак за да може влаченето навън да се нарече разходка.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия