Днес отбелязваме Йордановден! Честито на всички именници!

2014-01-06 10:30:00
Днес отбелязваме Йордановден! Честито на всички именници!
Снимка: архив, Булфото

Днес честваме един от най-големите християнски празници – Йордановден, известен още като Богоявление.

 

На този ден Йоан Кръстител покръства Иисус Христос във водите на река Йордан. Той потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Иисус обаче той веднага се поклонил и казал, че Христос трябва да се кръсти при него. Но Иисус влязъл във водите на река Йордан, небесата се отворили, отгоре блесната светлина, наподобяваща мълния и Духът Божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение“.

 

В България празникът има различни имена – Водици, Кръстовден, Водокръщи и др. Поверието гласи, че през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Господ това, което си пожелае.

 

Статистиката показва, че днес над 100 000 българи имат имен ден. В края на 2013 година мъжете с името Йордан са 54 000, а жените с Името Йорданка – 41 000. Богдан и Богдана също имат имен ден и именниците са съответно 4 100 жени и 3 500 мъже.

 

В София традиционно кръстът ще се хвърли от свещеник в езерото в кв. Дружба 1. Мераклиите, които искат да се „борят“ за кръста трябва да вземат предвид някои неща. Преди да се хвърлят в ледените води, те трябва да са минали преглед при лекар, за да не се стигне до неприятни здравословни инциденти. Хора, които имат сърдечно-съдови заболявания, не бива да участват в ритуала. Същото се отнася и за възрастните хора и децата, чийто организъм няма достатъчно силна имунна система.

 

Поверието гласи, че момчето, което извади кръста от ледените води, ще бъде здрав през цялата година.

 

Днес имен ден имат:  Йордан, Йорданка, Йордаки, Йордалина, Богомир, Богослав, Богословина, Божислав, Божичко, Божия, Божко, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Богомил, Богомила, Божидар, Божидара, Божидарина, Богослав, Богослава, Данчо, Данка.

 

Екипът на TeenProblem.net Ви пожелава да Ви е живо и здраво името и да ви носи много здраве и късмет!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия