Доказано: музикантите имат повече "сиво вещество"

2013-12-14 17:46:00
Доказано: музикантите имат повече
Снимка: freedigitalphotos.net

Професионалните музиканти имат повече "сиво вещество" Дългогодишната практика води до някои промени в мозъка на професионалните музиканти, съобщи Би Би Си. Американски учени твърдят, че чрез сканиране на мозъка са открили наличието на повече "сиво вещество" у хората, за които музиката е професия.

 

Резултатите от наблюденията са представени на годишната среща на Американската академия по неврология във Филаделфия. Макар че не е сигурно дали промените са се развили в резултат на музикалната професия или по някакви други причини, напълно е възможно през годините структурата на мозъка на професионалните музиканти да се е видоизменила. Проф. Готфрид Шлауг, специалист от Германия, наблюдавал 15 мъже - професионални музиканти, и 15 мъже с други професии.

 

Професорът използвал скенер с ядренo магнитен резонанс, за да направи диаграма на различните мозъчни зони на участниците в наблюдението. Изследването показало ясно, че музикантите имат повече "сиво вещество", т. е. повече мозъчни клетки в поне четири ключови зони на мозъка.

 

Изследваните зони са свързани отчасти със специфичните умения на музикантите - като например способността да координират движенията си в отговор на визуални знаци или да преработват слухови сигнали. Проф. Шлауг обяснява: "За да докажем причинно-следствената връзка между интензивните и продължителни двигателни упражнения на музикантите и структурните промени в мозъчните зони, свързани с двигателните и недвигателните умения, е необходимо по-задълбочено изследване.

 

 

Алтернативното обяснение на откритието е, че наблюдаваните музиканти са се родили с тези различия и именно те са ги привлекли към професията на музиканта", добавя професорът. Много научни открития предполагат, че мозъкът се видоизменя вследствие извършването на повтарящи се задачи. Такъв например е случаят с таксиметровите шофьори, изследвани от учени от Юнивърсити колидж в Лондон.

 

 

Оказало се, че в сравнение с останалите хора шофьорите имат по-голям хипокампус - частта в мозъка, която отговаря за навигационните умения на птиците и животните. Учените освен това открили, че част от хипокампуса се увеличава, когато таксиметровите шофьори работят по-дълго време. Няма да се опитваме да ти внушаваме каква професия да упражняваш.

 

Със сигурност, ако си умен и развит човек,каквато и професия да избереш ще бъдеш ценен кадър. Музиканти и таксиметрови шофьори има доста, а на дали и подозират за експериментите и изследванията, в които са участвали техните колеги от Великобритания. Ако пък някой реши да те предизвика на мозъчен двубой, винаги можеш да предложиш областта за съревнование да бъде някоя от твоите силни.

 

Тогава успехът ти е гарантиран. На дали има човек, който може да погълне цялото човешко знание и да извиква цялата информация от него в главата си. Наслаждавай се на умствените способности и не спирай да ги развиваш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия