Кои са най-опасните диети?

2013-12-04 14:30:00
Кои са най-опасните диети?
Снимка: Dreamstime

В желанието да бъдат красиви, много момичета са склонни на компромиси със здравето си. Те се подлагат на изтощителни диети, които правят за да свалят няколко килограма, но не се замислят за последиците. Има хранителни режими, които са полезни и съчетани със спорт, могат да са здравословни. Но има и много диети, които особено в тийн годините могат да съсипят здравето ти и да съжаляваш.

 

Британската диетична асоциация е съставила списък с различни диети, които не бива да спазваш, защото са опасни за здравето. Повечето от тях са известни, защото са спазвани от различни знаменитости.

 

Първата диета се състои в това да замества храната и всякакви напитки с въздух. Тя се нарича бретарианска диета и е много вредна. Подобна диета е спазвала Мадона, а тази е известна покрай Мишел Пфайфър.

 

Идеята на тази диета е, че всеки, който я следва, няма нужда от храна и вода, тъй като замества тези си нужди с въздух и слънчева светлина. Според Британската диетична асоциация, тази диета не бива да се спазва, защото човек не може да оцелее само с кислород и слънчева светлина. Признаваме, че на нас ни звучи абсурдно този хранителен режим и дори ни е чудно как Мишел Пфайфър живее само от въздух и слънчеви лъчи.

 

 

Втората диета в черния списък на Британската асоциация е биотайпинг диета. Според хората, които спазват този режим трябва да се опитват да променят своя хормонален баланс и да намалят нивата на мазнините. Всъщност тази диета е свързана с шест хормона и натрупването на мазнина в различни части на тялото.

 

Целта на всеки, който я практикува, е да намали своята телесна маса, като контролира своя хормонален баланс. Хората трябва да се хранят само с определен вид храни, с цел да намалят мазнините в определени области на тялото. Според учени, този хранителен режим разчита на „псевдонаука". По този начин могат да се свалят килограми, но не и здравословно, така че те съветваме да не опитваш.

 

Третата диета, която попада в списъка на най-вредните диети, предполага избягването на храните, които съдържат глутен. Този хранителен режим е следван от Гуинет Полтроу. Глутенът е основна съставка в брашното, която представлява протеинова смес. Не всички житни култури съдържат глутен, но повечето – да. Тази диета трябва да се спазват от хора, които страдат от непоносимост към глутен. Тези хора са алергични и трябва да го избягват. Но истината е, че няма доказателства, че ако не приемаме глутен, ще отслабваме. Най-честата причина хората, които предприемат тази диета, да отслабват е, че спират да консумират сладки и тестени продукти.

 

Четвъртата диета в черния списък на Британската диетична асоциация е наречена алкорексия. Този режим се състои от ограничен прием на калории през седмицата и стабилно наваксване през почивните дни. Ако например, през седмицата приемът е по 1500 калории дневно, то събота и неделя те се наваксват като се достига до 10 500 калории.

 

Тази диета е любима на манекенките и топ моделите. Специалистите я намират за изключително вредна, защото не е полезно човек да се храни толкова дисбалансирано. Освен това по този начин тялото не приема достатъчно витамини и минерали.

 

Съветваме те да не пробваш нито една от тези диети, а ако искаш да промениш хранителните си навици и да отслабнеш, просто се храни балансирано и спортувай.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия