Кои са новите зависимости и какво представляват?

2013-12-03 14:00:00
Кои са новите зависимости и какво представляват?
Снимка: freedigitalphotos.net

Хората често сме лабилни същества. Поддаваме се на зависимости като алкохол, цигари, хазарт, наркотици. В основата на всяка зависимост е липсата на нещо – любов, самочувствие, сила. Сигурни сме, че знаеш много за алкохола, цигарите и наркотиците. Сега ще ти разкажем повече за „новите зависимости", които са болести на модерния човек. Може да ти звучат невероятно, но констатирано има такива зависимости и наистина хора страдат от тях.

 

Шопинг. Хората се опитват да заместват всичко, което им липсва, с покупки. Не се купуват любов, близост, споделяне, но някои хора по този начин успокояват нуждата от липсите, които имат в живота си.

 

Корекции на тялото. В търсене на съвършенството, някои хора се стремят към перфектен външен вид и външно одобрение. В основата са неизказани комплекси и най-вече непреиемане на себе си, такъв какъвто си. Тези хора не се харесват, не могат да се приемат и опитват да станат перфектни в очите на околните за да получат одобрение и да вдигнат самочувствието си.

 

Да не остана без телефон. Тези хора изпитват панически страх да не останат без телефон. Чувстват се загубени без него, преживяват истински стрес. Факт е, че откакто телефоните станаха масови, хората станаха по-неточни и не спазват толкова лесно уговорките си, защото знаят, че винаги могат да се обадят и да кажат, че ще закъснеят 10 минути. Но някои хора наистина са пристрастени към телефона си.

 

 

Интернет. Непрекъснатото надничане във Facebook и skype, кой е писал, кой какво е харесал и кой какво е постнал. Нормално е да ти е любопитно какво се случва в мрежата, но не и когато си пристрастен/а. Има разлика в това технологиите да служат на нас и ние на тях.

 

Виртуална комуникация. Най-често се започва от любопитство. Интересна е анонимността, новите хора, които срещаш, възможността да бъдеш този, който искаш. Комплименти от непознати, целувки, онези истории, които всички сме слушали за голямата любов, намерена в интернет. Все пак, това не бива да те кара да се пристрастяваш и да спираш да комуникираш на живо. Не забравяй, че няма нищо по-интересно и истинско от истинска жива среща. А интернет общуването може и да бъде опасно.

 

Тенорексия. Вечно недоволство от тена си. Тези хора прибягват до солариуми, мазила и всякаква козметика за тен. Дълбоко в себе си тези хора не се приемат, тенът няма общо с това.

 

Пристрастяване към сериали. Опасността те да се превърнат в заместители на истинския живот е огромна. Човек става пасивен наблюдател на чужди страсти и действия. Това е бягство от действителността, което ни лишава от енергията да предприемем онези действия, с които има шанс да променим реалния си живот.

 

Любовна зависимост. Това е нещо, което много хора са изпитвали. Зависим си от настроенията на любимия, искаш да му угаждаш постоянно, приемаш неговите желания за свои и забравяш кой си колкото по-бързо се върнеш към себе си и запазиш любовта си, толкова по-щастливо бъдеще може да имате заедно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия