Нетбук или таблет? Кое е най-подходящото за теб?

2013-11-24 14:00:00
Нетбук или таблет? Кое е най-подходящото за теб?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки млад човек е свикнал постоянно да е свързан с интернет и да сърфира в мрежата без ограничения. Още повече, когато wi-fi вече е почти навсякъде около нас и то напълно безплатно. Ако се чудиш, обаче с какво устройство да се сдобиеш – таблет или нетбук, сега ще ти посочим някои съществени разлики.

 

Какво е нетбук? Нетбук е компактно подобие на ноутбук, което е предназначено основно за работа с офис документи и сърфиране из Интернет. Малкото тегло и размери на нетбука го прави лесно преносим. Минусът на този вид техника е, че размера на екрана е твърде малък, а техническите параметри – сравнително слаби.

 

Какво е таблет? Таблетът е компактно мобилно устройство, което има почти същите функции като лаптоп. Таблетът е проектиран за браузване в Интернет, гледане на филми и слушане на музика.

 

Има много неща, по които нетбука и таблета си приличат, но и по доста показатели се различават. Сега ще ти изброим някои от тях.

 

Таблетът има сензорен екран, а нетбукът – не. Тоест, ако искаш да пишеш лекции, например, таблетът няма да е много удобен.

 

 

Нетбукът има клавиатура. Някои таблети вървят в комплект с клавиатура, но тя е опция. Освен това, тези, които имат клавиатура, са доста по-скъпи. Таблетът е създаден по-скоро за ползване на съдържание, а нетбукът – за създаване.

 

Нетбукът тежи повече и е по-дебел. При него могат да бъдат разположени повече пълноразмерни портове, а за таблетите най-често се ползват miniUSB портове.

 

Таблетът има по-издържлива батерия от нетбука. Това е важно ако пътуваш често или ползваш доста време такова устройство.Ако искаш да имаш устройство, с което да се забавляваш, да слушаш музика, да гледаш филми и като цяло да ползваш съдържание, тогава за теб е по-подходящ таблет. Ако искаш да създаваш съдържание – например да пишеш текстове, най-добре си вземи таблет.

 

Притежателите на нетбуци най-често отбелязват като недостатък лошият звук и картина, което не е така при таблета.Разликата в цената. Таблетът е доста по-скъп от нетбука. Трябва да знаеш, че нетбукът не притежава оптичен диск – т.е. няма CD, DVD или BluRay устройства.

 

Всеки има различни потребности и би заложил на различно устройство. Преди да си купиш каквато и да е техника си помисли дали ще си струва вложените пари или е по-удачно да заложиш на друг модел или марка. Проучи добре характеристиките на харесания продукт за да не останеш неприятно изненадан/а, когато новата ти придобивка не те удовлетворява.

 

И все пак не забравяй, че техниката е нещо преходно, което остарява бързо и непрекъснато се обновява.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
shusha
преди 10 години

Ммм, за мен един четец ще ми е перфектен.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия