Наклонената кула в Пиза започна да се изправя

2013-11-30 12:31:00
Наклонената кула в Пиза започна да се изправя
Снимка: sxc.hu

Италия има множество забележителности, които са неделима част от туристическите обиколки. Множество от тях са свързани с римската история и са запазени паметници на културата. Една от най-специфичните забележителности, обаче си наклонената кула в Пиза. Всяка година тя успява да привлече милиони туристи от цял свят, които се чудят на чудото, което тя представлява сама по себе си.

 

 

Предназначена да стои вертикално, веднага след началото на строителството през 1173 тя започва да се накланя на север, заради слабата земна основа и неправилното изпълнение на фундирането. Към 2006 наклонът е около 13°. Височината на кулата е 55,86 m от терена до по-ниската страна и 56,70 m до по-високата страна. Теглото ѝ е 14 500 тона.

 

Строителството е спряно за около 90 години. Когато строежът продължава, кулата започва да променя посоката на наклона от север на юг. Формата на кулата е банановидна, а отклонението от основата е 5,6 m. На теория по всички закони на физиката отдавна трябва да е паднала. При всеки опит да се намали наклонът и да бъде укрепена се нанасят все по-големи щети.

 

За щастие най-сетне се намери способен екип, който успя да се справи с проблема или поне от части. Заслугата е на няколко британци, които успяха да реализират проект, възлизащ на стойност 25 милиона британски лири, който, макар и само засега, успя да намали наклона на кулата с 2,5 см.

 

Според специалисти кулата ще продължи да намаля наклона си с още по няколко милиметра за определен период от време, след което отново, макар и много бавно, ще продължи да се накланя. Извършената процедура е изключително успешна, защото успя да гарантира физическото оцеляване на забележителността поне още 300 години.

 

Ако все още не сте я посетили, то гледайте да стане в близките 200-300 години, защото след това не можем да гарантираме, че ще има какво да видите, освен развалини, свидетелстващи за сградата, победила физическите закони. За наше щастие 300 години са си доста време, но все пак няма лошо да се подготвите с билет за Италия, който лесно може да прикриете като коледен подарък.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия