Вижте коя дума бе избрана за "Дума на годината"

2013-11-19 13:17:00
Вижте коя дума бе избрана за
Снимка: Dreamstime

Всяка година има няколко думи, които са често употребявани от млади и стари. Най-запомнящата се от тях е тази, която най-добре отразява духа на времето. Тази година според оксфордския речник това е думата „selfie“, която в превод означава „автопортрет, направен със смартфон или уебкамера“.

 

 

Произходът на думата може да бъде проследен до австралийски интернет форум през 2002 година. Тя успя да измести от почетното първо място провокативния танц „туъркинг“, демонстриран от Майли Сайръс, „showrooming“ - практиката хората да ходят по магазините, за да разгледат някакъв продукт и после да си го поръчат на по-ниска цена от интернет. Думата за дигитална валута „биткоин“ също не успя да се задържи на първото място.

 

Всяка година окфордския речник избира по една дума, която е най-актуална. Сред предишните бяха „разприятелявам“ през 2009 година, „кредитна криза“ през 2008 година, „въглероден отпечатък“ през 2007 година и „судоку“ пред 2006 година. Те се избират със специална програма, която наблюдава интернет съдържанието и всеки месец избира около 150 000 000 английски думи.

 

Според екипа на оксфордския речник думата на годината не е нужно да бъде измислена през последната една година и не трябва да е такава, която със сигурност ще се задържи дълго.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koshtramba
преди 10 години

Да, туъркинг и разприятеляване със сигурност са думи, които използват баба ми и дядо ми.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия