Издънките на чалгата

2013-11-19 20:30:00
Издънките на чалгата
Снимка: sxc.hu

Ние на Балканите може да се похвалим с един феномен в музиката или пък феноменална музика, вие изберете. Става въпрос за един специфичен жанр, които впечатлява всички със своите иновативни идеи за модернизъм в изкуство — поп-фолкът, по-често наричан със звучното име чалга. Абстрахираме се от текстовете и достойнството на жанра и далеч не искаме да бъдем съдници, тъй като всеки има право на избор и вкус, така че тази статия далеч не цели да обиди хората, слушащи поп-фолк или пък да даде качествена характеристика на продукта, който ни бива предоставян от тази индустрия, а просто да ви накара да се усмихнете и позабавлявате на креативните решения.

 

 

Имената

 

Само в поп-фолка може да срещнете толкова голяма палитра от сценични псевдоними, които до толкова впечатляват, че едва ли някога ще може да ги забравите. Повечето от тях се отличават и с доста комедийния си характер, вдъхновен от реалността. И за да не изглеждат думите ни като злословие ще дадем и няколко примера. Започваме с фермерите, или поне така предполагаме, от оркестър "Супер долен чифлик". Не са ли супер? Друг запомнящ се пример, който показва погледа в бъдеще на изпълнителя на Севгилим Апаз, който като пророк е разбрал, че само след няколко години на голяма почит ще е електро музиката е албумът, съдържащ мега хита "Магарето отиде в калта", носещ звучното име "Оригинална жица — 2000V". И за финал смятаме да завършим с името на най-добрата компилация от ромски хитове — "Мръсни чорапи".

 

Обложките

 

Както всички знаем, външността до голяма степен продава, това са осъзнали и разпространителните компании, които разбиват всякакви стандарти и представи за музика с мега зашеметяващи обложки на албуми. Само преди няколко години, задължително беше обложката на един поп-фолк албум да има разголено, ако не и напълно голо момиче. Тази тенденция не е изчезнала напълно, просто този път се прехвърли във видео клиповете, за които ще говорим малко по-късно. Освен голите мацки, на голяма почит бяха и мерцедесите. Докато всички хора караха лади и жигули, то по обложките ни гонеха бели мерцедеси. Освен тях обаче впечатление правиха и изключителни способности по монтаж, които са силно показни на обложката на Сашка Васева, призоваваща: "Мейк лов — нот вар".

 

Клиповете

 

И за финал решихме да завършим с превърналите се напоследък в изкуство — видео клипове. В тях изпълнителите до голяма степен опитват да предадат или усилят посланието на песента, чрез филмовото изкуство. Да, ама не! При нас се използват предимно за демонстриране на невероятни танцувални умения, пищна гръд и изобилие от сексуални сцени. Явно това се продава и харесва, защото дори и днес те изобилстват, макар и смекчени по един или друг начин. Решихме да не представяме пример от тях, но не се сдържахме, както и май няма да удържим на обещанието си, че няма да се изказваме по отношение текста на песните, но нямаше как да пропуснем да ви поздравим с невероятния хит "Огнеборецо мой", който впечатлява със своя соло балет за фон, показващ, че и мъжете са способни да танцуват. За текста няма нужда да говорим, той е достатъчно показателен. Приятно гледане!

 

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
tHe_COolEst_GIrl
преди 10 години

Добре, че е пародия на друга поп-фолк песен и е изпълнявана от хумористка, иначе не знам какво би си помислил човек.... :D

tori
преди 10 години

Ах, огнеборецо мой. (rofl) Айде, огнеборецо, чакам те.

Lucho
преди 10 години

Много се кефя на хора, които коментират ретро поп-фолк, а идея си нямат от него.

tHe_COolEst_GIrl
преди 10 години

От тази песен абсурд вечерта да заспя xDD

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия