Как да освободиш съзнанието си?

2013-11-10 11:00:00
Как да освободиш съзнанието си?
Снимка: freedigitalphotos.net

Чудил/а ли си се кой парфюм да си купиш, затруднен/а от големия избор? Пишеш ли дълъг списък със задачи, които не успяваш да изпълниш? Може би причината е в това, че очакваш мозъкът ти да се справи с твърде много неща.

 

Cпоред последни проучвания мозъкът е орган с определени възможности, т.е. когато става въпрос за взимане на решения или за проява на самоконтрол, разполагаш с ограничен запас от ресурси. И ако през деня използваш тези ресурси твърде често, те рано или късно ще се изчерпят.

 

Трябва да направиш нещо, но не го правиш. Може да имате 150 причини да направиш нещо - но причините не винаги ни стимулират. Вместо да разсъждаваш защо би трябвало да свършите нещо, помисли как. Каква е първата стъпка, която трябва да предприемеш? Какво бихте могъл да направиш, за да изглежда задачата по-привлекателна?

 

 

Нямаш идeи. Колкото повече се притесняваш от наближаването на момента, в който трябва да вземеш решение, толкова повече се стресираш. Експертите от Австралийския национален университет са установили, че може да решиш творчески проблеми много по-бързо, когато си в хоризонтално положение, вероятно, защото нивата на хормона на стреса намаляват.

 

Твърде много дискутираш. Прекаленото обсъждане на проблемите е загуба на време, твърдят учените. Когато се изправят пред някакъв, хората са склонни да изтъкват колкото се може повече аргументи. Всъщност ще постигнеш по-добър резултат, ако използваш само два довода, тъй като тяхното обмисляне е лесно, а когато нещата изглеждат лесни, човек им се доверява.

 

Съжаляваш за импулсивни постъпки. Учените са установили връзка между хормоните и нашите решения. Стресът може да намали нивата на серотонин, но правилното хранене може да ги увеличи. Ако си под напрежение включи в менюто си храни като пуешко и пилешко месо, риба, прясно сирене, яйца, ядки, банани.

 

Не можеш дa завършиш нищо, което си започнал/а. Средностатистическият човек променя концентрацията си на всеки три минути, след което се затруднява да се върне отново към задачата си. Причината - нашата краткосрочна памет може да задържи само седем неща едновременно. Опитай се да подготвиш съзнанието си, така че малките неща да не те отклоняват. Първа стъпка: блокирай разсейващите фактори - изключи сигнала за ново вайбър-съобщение, не работи върху пет проекта едновременно, не проверявай статуса си във фейсбук през 10 минути.

 

Купуваш неща, кoитo не ти подхождат. Желанието да притежаваш определен предмет може да те заслепи, твърдят специалистите. Колкото повече се лишаваш от нещо, толкова по-силно те привличат необичайни предложения в момента, в който си позволиш да се поглезиш. Като резултат правиш покупки, които изобщо не отговарят на твоя характер и вкус. В такъв случай, ако си тръгнал/а на пазар и искаш нова чанта, помисли си как си я представяш и на какви изисквания отговаря. Например да е черна, от естествена кожа, средна по размер, с две прегради. Така ще следваш какво си написал/а и няма да си купуваш неща, които не ти допадат и съжаляваш после.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия