Изкуството - най-силната форма на протест

2013-11-04 19:00:00
Изкуството - най-силната форма на протест
Снимка: natfiz.bg

Последната година в България е белязана от непрестанни протести, които показват, че гражданското общество се е събудило. Открили, че освен изборите има и друга форма на гражданска активност, все повече хора излизат по улиците, подтикнати от съвестта си, която непрестанно им повтаря колко грешен е бил ходът им в последния изборен ден.

 

 

Оживлението, пълните площади, непрестанните викове и скандирания оформиха една атмосфера, която е неизменна част от столицата ни през последните дни. Днес са на ход младите хора, студентите, които не могат да търпят действията на новото правителство, което не смята да подава оставка. На лице бяха доста фрапиращи ходове, отъждествяване по-скоро с гафове, въпреки които обаче, правителството продължава да бъде на власт.

 

Затова и студентите протестират, затова и окупират университети и продължават да скандират. В тях е онази нестихваща енергия, която им позволява да представят себе си и исканията си въпреки всичко. Те са новото, креативното и бъдещето. Това и показаха студентите от Националната академия по театрално и филмово изкуство, които ни показаха как изкуството може да бъде най-силната форма на протест.

 

Денят е първи ноември и традиционната манифестация е заменена по един по-различен начин за празнуване - флашмобът. Група студенти посрещат утрото, преминавайки през пешеходната пътека пред НАТФИЗ, поздравявайки се едни други с днешния празник. Чува се свирка, която спира всички и движението е пренасочено към отсрещния тротоар и тогава се започва магията. Магията, която едва ли ще можем да пресъздадем, затова ви предлагаме да видите видео от въпросния флашмоб, което няма как да не ви въздейства:

 

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия