Румъния легализира медицинската марихуана

2013-10-08 17:00:00
Румъния легализира медицинската марихуана
Снимка: sxc.hu

Само преди няколко дни Румъния стана десетата страна в Европейския съюз, която легализира марихуаната, като средство за борба с коварните и изключително болезнени болести като епилепсия, рак и множествена склероза. Легализирането доведе до промяна на досега съществуващата пълна забрана за притежание и употреба на трева и съответно на Закона за наркотичните вещества, според който растението вече може да се използва за медицински цели.

 

На притесненията на загрижени консервативни граждани, лекарите отвърнаха с успокоителните думи, че марихуаната няма да бъде преписвана като лекарство в чистия й вид, а само екстракт от нея ще се използва за намаляване на силната болка при определени заболявания.

 

 

Според направените промени се предвижда да се обнови и списъкът на медикаментите, разрешени от румънската Изпълнителна агенция по лекарствата, които да бъдат пуснати на пазара. В това число трябва да бъдат включени и лекарства, в чийто състав се съдържат вещества, извлечени от марихуаната.

 

Нововъведението е подтикнато от множеството изследвания, които доказват ефективността на марихуаната при лечението на рака и по-специално намаляването на болката от тежкото заболяване, както и ограничаването на броя на припадъците в случаите на множествена склероза и епилепсия. В момента се правят изследвания как ще се отрази марихуаната, ако бъде включена в лечението на болести като паркинсон и алцхаймер.

 

Противници на легализирането опонират с твърдението, че съществуват множество други медикаменти, които имат същото действие върху изброените болести, като някои от тях са дори по-малко вредни от тревата.

 

Интересно е, че само преди няколко седмици Франция също извади марихуаната от черния списък със забранени вещества и скоро очакваме и по тамошните аптеки да се появят лекарства, съдържащи част от въпросното растение.

 

Вие бихте ли подкрепили подобно либерално решение или смятате, че има достатъчно медикаменти които са ефективно решение и няма нужда от легализиране на тревата?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Fisherman
преди 10 години

Малоумието винаги е било легално

diditen
преди 10 години

Нека последваме примера и :Д

koshtramba
преди 10 години

*** много ясно, бе!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия