Как успяваме да разпознаем приятелите си отдалеч?

2013-10-07 13:44:00
Как успяваме да разпознаем приятелите си отдалеч?
Снимка: Dreamstime

Осъзнавате ли факта, че когато видите приятел отдалеч, разпознавате тялото, а не лицето му? Доскоро се смяташе, че за разпознаване служи основно лицето, но се оказа, че това не е така, пише в. „Daily Telegraph“.

 

 

Когато човек е далеч или лицето не се вижда ясно, мозъкът разпознава човекът по известната информация за фигурата. В действителност хората не осъзнават, че очите и мозъкът им „сканират“ вижданото тяло, за да разпознаят човека, когато информацията за лицето не е достатъчна.

 

Учените направили изследване, в което участвали студенти. На тях им били показани образи на двама души един до друг, като част от двойките били от различни, то приличащи си хора, а други – от един човек, който изглежда различно. По този начин информацията от лицата не била достатъчна за разпознаване на човека.

 

Резултатите от проучването показват, че хората могат да разграничат кога образите са на един и същи човек, когато освен лицето могат да видят и силуета. Отговорите са не по-малко точни, когато лицето не се вижда ясно за разлика от тялото.

 

Изследването ще бъзе от полза в областта на охраната и правораздаването, където в момента за разпознавате на хора се използва само информация за чертите на лицето.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия