Начинът на кихане разкрива характера на човек

2013-04-25 16:05:00
Начинът на кихане разкрива характера на човек
Снимка: Dreamstime

В днешно време, като че ли, човек може да разгадае околните по какво ли не – погледът, маниерите позата, в която спи, начинът, по който се храни и т.н. Последният начин, който ще ни помогне доста да разберем що за човек стои пред нас, е кихането, съобщи NBC.

 

Хората, които кихат шумно, са екстровертни личности, които обичат да привличат вниманието на околните. Срамежливците пък се стараят се кихат тихо и приглушено. Според психолозите кихането е като смеха – някои хора се смеят гръмогласно, докато други се хилят „под мустак“. Тези неща издават голяма част от нашия характер.

 

 

Какво представлява кихането?

 

Това е рефлекторно действие, което реагира на дразнители от рода на прах, полени или микроби, които са попаднали в носа. При този процес мозъкът получава сигнал, при който организмът се опитва да се освободи от нежеланите „гости“. Езикът се прилепва до горния край на устната кухина, като карата въздуха от белите дробове да премине и през ноздрите на носа. По този начин се издава добре познатия ни звук „Апчих“.

 

Сигурно ще ви се стори странно, но различните хора кихат по различен начин. Тези, които обичат да доминират над хората, кихат изключително шумно и дори понякога издават силен звук, без да им идва отвътре. Просто, за да бъде още по-гръмогласно самото кихане. Интровертните личности пък правят всичко възможно, за да кихат тихо. Най-често те си прилагат техники като прищипване на носа или запушване на устата.

 

Както и да киха човек, когато това се случи, се освобождават около 100 000 микроби около нас. Интересен е фактът, че когато човек спи, не може да киха. Животните също кихат /собствениците на домашни знаят това/, като най-кихащи са игуаните. 12-годишната Дона Грифитс от Уорстършър също може да се похвали, че е една от кихащите – тя не е спряла да киха в продължение на 977 дни в периода януари 1981 година – септември 1983 година.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия