Всичко за сенната хрема

Какво представлява? Сенната хрема идва с пролетта. Още през март и април с опрашването на растенията и така може да продължи до последните месеци от лятото, с размножаването на плевели и треви, които се радват на последните топли дни, докато алерг

2010-04-28 15:42:41
Всичко за сенната хрема
Какво представлява?

Сенната хрема идва с пролетта. Още през март и април с опрашването на растенията и така може да продължи до последните месеци от лятото, с размножаването на плевели и треви, които се радват на последните топли дни, докато алергичните хора с кърпичка в ръка очакват с нетърпение края на лятото.

Сенната хрема е алергия, която се проявява в кихане, сърбеж в носа, очите, устата, силно повишена секреция и чувство за отпадналост. Предизвиква се от въздушното опрашване на растенията през пролетно-летния сезон. Симптомите на това неприятно състояние се  засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват при дъждовно.

Какви са последствията?

Сенната хрема не е заболяване, а вид алергия. Свойството да се отделя секрет се отличава от обикновената хрема с това, че течността минава освен през носа, и през гърлото. Това може да предизвика конюктивити, възпаления, хроничен синузит, бронхити и астми, тъй като секрета се разпространява и в долните дихателни пътища.

Дихателните пътища се замърсяват от втечнения секрет и предизвикват многократни кихания, зачервяване на очите, сърбеж, раздразнения и възпаления, ако се занемари. Връзката уши-нос-гърло е свързана, както е ясно, и при липса на лечение на засилваща се сенна хрема може да се увреди дори слуха.

При по-млади хора и по-силни алергични реакции има опасност от отток на ларинкса и задушаване. В такива ситуации се търси възможно най-спешната помощ.

При кого се среща проблема?

От сенна хрема страдат и възрастни хора, но масово се увеличава броя на децата. Това се случва, заради все по-замърсената ни среда на живеене и атаката върху имунната система. По този начин организма отслабва и се задействат реакции, които дълго време може да са били потулени. Сенната хрема може да има слабо проявление в човек, но при отслабване на организма или силен стрес да се отключи с пълна сила. Подобна реакция се наблюдава при тийнейджърите, когато тялото им се променя по-осезаемо и са по-уязвими.

Лекува ли се?

Както вече споменах, сенната хрема не е болест, а алергия, чието действие може да бъде потушено.

Един от начините е с таблетки, т.нар. антихистамини, които са противоалергично средство.

Другият е тестуване за откриване на определения алерген и приложение на имунотерапия. Единият метод е повече за деца – впръскване на медикамент под езика, другият е серия подкожни инжекции.
Лечението трае години, не е евтино, но има много висока успеваемост, особено при сенни хреми. Терапията се провежда през студените месеци, когато не са задействане природните алергени.

Лечението действа на принципа клин клин избива. В самия медикамент има малки дози от алергена. При приемането на малки дози от “отровата” имунната система изгражда по-лесно защита и при следващия прием организма не реагира така остро. Финалът на лечението е пълното уравновесяване при реакцията на организма. Не се наблюдават странични ефекти, нежелани реакции и пр., така че ако страдате от този проблем, не се поколебавайте дали да започнете лечение! Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
talaz
преди 12 години

Сенната хрема повлиява ли се от йонизатори, защото видях в http://ionizator.exsitee.com/ евтини?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия