Да хълцаш в продължение на седмици ...

2013-04-05 17:02:00
Да хълцаш в продължение на седмици ...
Снимка: Dreamstime

Всеки от нас неведнъж в живота си се е сблъсквал с досадното хълцане – било то в рамките на минути, а понякога часове. Много често сами намираме причината – като консумацията на студена напитка или твърде пикантна храна, например, но не са малко и случаите, в които не можем да обясним какво го предизвиква.  

 

На всеки му се е случвало да хълца. При някои хора това досадно нещо минава за кратък период от време, но при други се задържа в продължение на часове, а понякога дори ... седмици, месеци и години. В повечето случаи има причина за появата на хълцане – консумация на твърде пикантна храна, на ледена напитка, неправилно вдишване и т.н. Понякога обаче се случва да се появи без причина.

 

 

Какво представлява хълцането?

 

Това е неволево съкращение на диафрагмата, съчетано със затваряне на гласовите връзки в ларинкса, провокирайки странния звук. Причината за появата му е дразнене на окончанията на френичния нерв от различни фактори – температурни, механични, химични и т.н. Обикновено хълцането е безобидно и бързопреходно, но има случаи, в които продължава дни наред без сериозна причина или в резултат на придружаващо заболяване.

 

Такъв е и случаят на 13-годишно хлапе от Великобритания. То хълца на всеки две минути от 10 седмици и до този момент лекарите не са успели да му помогнат, пише в. „Daily Telegraph“.

 

Емили Марш започнала да хълца в началото на годината на път за урок по математика. Оттогава тя не е спирала. Хълца, дори когато спи. Тийнейджърката е толкова уморена, че са я освободили от училищни занятия следобед, за да може да си почива.

 

Докторите са й направили редица изследвания, но засега не са намерили причина за нейното постоянно хълцане. Опитали са да й приложат хипноза, остеопатия и всякакви бабешки лекове, но нищо не помогнало.

 

Тя не е първият човек, който е хълцал толкова продължително. Американецът Чарлз Озбърн е имал този досаден проблем цели 68 години – от 1922 година до 1990 година, след това изведнъж спрял. Той е бил вписан в „Книгата на рекордите на Гинес“.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
SHPAIdURmeN
преди 11 години

Че аз хълцам докато спа. :D

SprayPaint
преди 11 години

За какво два пъти се обяснява в статията какво е хълцане? :D

kitty02
преди 11 години

Горката..


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия