Жените печелят с 1/3 по-малко от мъжете

2012-11-07 18:23:00
Жените печелят с 1/3 по-малко от мъжете
Снимка: sxc.hu

Жените печелят с 1/3 по-малко пари от мъжете, заемащи същите постове, сочат резултатите от британско проучване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Оказва се, че през целия си живот един представител на силния пол на ръководна позиция печели средно около 1,52 млн. паунда, а една дама, заемаща същия пост в службата, печели почти половин милион по-малко – 1,09 млн. паунда.

 

 

Причините за различното заплащане на труда на представителите на двата пола са многобройни, като образованието и квалификацията далеч не са сред водещите от тях. Най-важният фактор се оказва семейството, което пречи на пълноценния трудов живот на жените.

 

Представителките на нежния пол отсъстват от работа много по-често от мъжете, тъй като излизат в отпуска по майчинство, взимат си почивни дни, когато детето им е болно или е в грипна ваканция, тръгват си по-рано от работа, за да вземат отрочето си от училище, и т.н. Именно това са и причините, поради които една жена не смее да поиска увеличение на заплата си, тъй като чувства вина и неудобство от честите си отсъствия от работа.

 

Резултатите от проучването също така сочат, че дамите са по-застрашени от уволнение от мъжете, когато настъпи време за съкращения на персонала. Освен това, според статистиката, представителките на нежния пол получават двойно по-ниски бонуси към заплатата си.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bilqnavod
преди 11 години

Точно затова са мъжете - трябва да печелят повече да ни задоволяват прищевките ;)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия