Намирането на все повече артефакти на Перперикон  изненадват археолозите постоянно.  Една от последните находки е  мраморна плочка с тракийски конник, която е голяма колкото човешка длан.

Според специалистите, това е поредното доказателство, че на Перперикон  в древността е бил култовият храм на Дионис.  Смята се, че конникът е самият Дионис, тъй като траките така рисували боговете си.  Това лято  на Перперикон е намерен и сребърен амулет  като брадвичка със слънце на него.

Намерената оброчна плочка е с неравна повърхност на обратната страна на изображението, а остатъците от хоросан по  нея са доказателство, че находката е била вградена в стена на светилището. По този начин траките са се кланяли на своя Бог-пазител. Мраморният конник е в ход надясно и пред него е богиня, която го посреща.

Светилището на Перперикон е действало още през 15-14-ти век пр. н.е.  Според учените, то е действало до приемането на християнството по българските земи.

Работата на археолозите ще продължи още три седмици, но през цялото лято туристическият поток към Перперикон не  е секвал и интересът към светилището става все по-голям.
Автор: Тони