Слънчевите бани предпазват дамите от рак на гърдата

Прекомерното излагане на слънце е опасно, но лекарите препоръчват 3-часовите ежедневни слънчеви бани като превантивна мярка срещу рака на гърдата. Слънцето може да има добър противораков ефект, защото стимулира производството на витамин D. Клетките,

2016-06-30 19:41:00
Слънчевите бани предпазват дамите от рак на гърдата

Прекомерното излагане на слънце е опасно, но лекарите препоръчват 3-часовите ежедневни слънчеви бани като превантивна мярка срещу рака на гърдата. Слънцето може да има добър противораков ефект, защото стимулира производството на витамин D. Клетките, които се намират в гърдите, могат да преобразуват витамина в хормон, който да противодейства на рака.

Учените от Канада са сравнили 3000 болни от рак на гърдата с 3500 здрави дами. Всичките жени споделили колко време прекарват навън в периода април-октомври през четири периода от своя живот - като тийнейджъри, като млади момичета между 20 и 30-годишна възраст, между 40 и 50 години и между 65 и 75 години.

Резултатите са категорични - жените, които са се излагали на слънце поне 21 часа седмично като тийнейджърки, са с цели 29% по-малко застрашени от рак на гърдата в сравнение с тези, които почти не са се излагали на слънчевите лъчи. Жените между 40 и 50-годишна възраст, които по-често са навън са с 26% по-малко застрашени от рак на гърдата, а тези на 65-годишна възраст - с цели 50% в сравнение с останалите дами.

Слънчевите лъчи са полезни както за жените, така и за мъжете. Ако те си набавят достатъчно количество витамин D, шансът да получат инфаркт или инсулт значително намалява.

Разбира се, че излагането на слънце трябва да бъде в границите на нормалното и да бъдат взети нужните мерки - добър лосион за тяло с подходящ фактор за кожата ни. Слънчевите бани в периода 11-15 часа трябва да се избягват, защото тогава слънцето е изключително силно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия