Колко зелени са всъщност електрическите коли

    Скорошно изследване на Transport Watch UK, неправителствена организация, твърди ,че надеждите за  намаляване на въглеродните емисии в атмосферата чрез коли на батерии, са просто  една фантазия. Точно, когато оптимизмът за

2010-07-08 16:45:25
Колко зелени са всъщност електрическите коли

    Скорошно изследване на Transport Watch UK, неправителствена организация, твърди ,че надеждите за  намаляване на въглеродните емисии в атмосферата чрез коли на батерии, са просто  една фантазия. Точно, когато оптимизмът за спасяване на планетата е най-голям, се смята, че тези „зелени коли”  всъщност  са неефикасни. Колите на ток се смятат за проблем, пишат учените. Това изявление преидзвика доста сериозни дебати.
   Електрическите коли, които обикновено се захранват с батерии на тях, доста дълго се смяташе, че намаляват вредните емисии до нула %. Способността на зелените коли да ограничават газовете в атмосферата зависи от източниците им на електроенергия. Използването на тези коли се смята, че е способно да намали  въглеродния диоксид  само до 30% в САЩ, 19% в Китай и само 1% в Германия.
   Електроцентралите замърсяват околната среда. В действителност електрическите коли не изхвърлят вредни газове, но в повечето държави електроцентралите, чрез които колите се захранват с ток, правят точно обратното. Примерно, в САЩ две трети от електроцентралите действат с помощта на изкопаеми горива, които много замърсяват атмосферата. 

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия