Кои са плодовете, които могат да доведат до подуване на корема

2017-02-06 14:33:00
Кои са плодовете, които могат да доведат до подуване на корема
Снимка: iStock

Всеки знае, че плодовете са изключително полезни и важни за здравето. Също така те подобряват храносмилането и подсилват метаболизма. Някои от тях обаче могат да имат негативен ефект и да доведат до подуване на корема. Това обикновено се случва при хора с по-чувствителен стомах. Причината за подутия стомах може да се крие във фруктозата, която се съдържа в плодовете, сорбитола или фибрите, които се разграждат доста трудно от организмите на повечето хора. Виж кои са плодовете, които могат да доведат до подуване на корема:

 

Ябълки


Доста хора ги хапват, защото са чували, че са полезни за здравето и са бедни на калории. В ябълките обаче има фруктоза, която може да доведе до проблеми с храносмилането. Някои хора при разграждането на фибрите се чувстват подути и дори имат газове. За да избегнеш този дискомфорт, просто дъвчи ябълката по-дълго време.

 

Круши

Те съдържат пектин, който представлява вид разтворими фибри. Крушите помагат за понижаване на холестерола и в същото време засищат доста. Ако обаче човек има чувствителен стомах, консумацията на круши може да доведе до подуване. В крушите има и сорбитол, който се абсорбира много бавно в тънките черва и при този процес е възможно да се получи подуване на корема, газове и болки. За да ускориш изкарването на газове, може да правиш физически упражнения.

 

Сушени плодове

Те подобряват храносмилането при повечето хора, но при някои причиняват подуване и газове. Сушените плодове са концентриран източник на захар и фибри и тяхното разграждане може да доведе до появата на проблеми. За да облекчиш симптомите или да ги избегнеш, пий повече вода.

 

Череши, грозде и манго

Гроздето, черешите и мангото съдържат доста захар в себе си. За съжаление, плодовата захар не се абсорбира добре в тънките черва и това може да доведе до подуване. За да избегнеш този проблем, дъвчи добре плодовете. По този начин ще улесниш значително работата на храносмилателната система.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия