Витамините и минералите, които най-вероятно липсват в организма ти

2017-02-01 13:03:00
Витамините и минералите, които най-вероятно липсват в организма ти
Снимка: iStock

Всеки ден ли се чувстваш страхотно? Или понякога имаш усещането, че нещо не е наред. Не, не е задължително да си болен, може би, просто си липсват някои от основните витамини или минерали. Повечето хора успяват да си набавят нужните количества желязо, натрий и витамин С. Има обаче още доста важни вещества, от които трябва да имаш достатъчно в организма си, за да се чувстваш добре всеки ден. Ако често ти е уморено и не се чувстваш добре в кожата си, е напълно възможно да ти липсва някои от тях. Виж кои са 5-те най-важни вещества и провери дали приемаш достатъчно от тях:

 

Витамин В6 – той помага на организма да поддържа нормалната функция на нервите и да образува червени кръвни телца. Витамин В6 също така помага за нормалните нива на кръвната захар и регулира съня и апетита. Ако в последно време се усещащ объркан и раздразнителен, то най-вероятно ти липсва точно този витамин.

Витамин В6 се съдържа пуешко, телешко, пилешко, риба, чесън, банани, сладки картофи, зеленчуци и ядки.

 

Витамин В12 – недостигът на този витамин може да доведе до умора, загуба на тегло, анемия, депресия и слаба памет. Витамин В12 помага за преобразуването на въглехидратите в глюкоза, която дава енергия. Също така този витамин помага за регулирането на нервната система и прави кожата и косата лъскави.

Витамин В12 се съдържа в телешко, кисело и прясно мляко, яйца, риба, миди, черен дроб и раци.

 

Магнезий – той дава енергия и е важен за сърдечно-съдовата система. Магнезият помага за разграждането на калция в тялото, който е много важен и ако не се разгради хубаво, се натрупва и може да доведе до появата на артрит. Също така той може да спре остепорозата, да регулира кръвното и да лекува депресия,диабет и безсъние.

Магнезий се съдържа в какао, спанак, боб, жито, овесени ядки, слънчогледово семе, ядки и ориз.

 

Витамин Е – от този витамин са ти нужни едва 15 мг на ден, но въпреки това малко количество, повечето хора не успяват да си го доставят. Витамин Е е антиоксидант, който подсилва имунната система и намалява риска от рак на кожата, висок холестерол, разрежда кръвта и е важен за здрава кожа, коса и очи. Предпазва и от Алцхаймер.

Витамин Е се съдържа във фъстъци, спанак, слънчогледово семе, маслини, бадеми и авокадо.

 

Фолиева киселина – хората, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци, обикновено страдат от недостиг на фолиева киселина. Най-честият симптом е появата на анемия и съответно умора, слаба концентрация, главоболие и възпален език. Ако ежедневно приемаш достатъчно количество фолиева киселина, ще помогнеш на мозъка и сърцето си и ще се предпазиш от рак на дебелото черво.

Фолиева киселина има в портокали, ягоди, спанак, домати, броколи, пилешко, риба, яйца и гъби.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия