До какво води злоупотребата с алкохол при тийнейджърите?

2017-01-19 16:24:00
До какво води злоупотребата с алкохол при тийнейджърите?
Снимка: iStock

Редовната консумация на алкохол по време на пубертета променя мозъка, като това се отразява върху кортикалната възбудимост и функционалната му свързаност. Това твърдят специалисти, които анализирали ефекта от употребата на алкохол върху електрически импулси в мозъка и възбудимостта в мозъчната кора.

 

Учените са проследили състоянието на 27 тийнейджъри, чиито резултати били сравнени по възраст, пол и образование с такива хора, които пият малко или не консумират изобщо алкохол.

 

 

В проучването участвали момчета и момичета между 13 и 18-годишна възраст. В другата група доброволците били между 23 и 28 години.

 

Повторните тестове показали, че при младежите, които са пиели повече алкохол, има засилена електрическа актимност в кортекса, както и такава, свързана с невротрансмисионната система на мозъка.

 

По време на експеримента било установено, че употребата на алкохол причинява изменения в предаването на електрически импулси и химикали между нервите в мозъка при участниците в текста, въпреки че нито един от тях не е отговарял на критериите за причинено от злоупотреба разстройство.

 

Друго проучване пък показва, че консумацията на алкохол от тийнейджъри, при които мозъкът още се развива, води до изтъняване на кортекса.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия