До какво води смесването на лекарства и алкохол

2016-11-15 11:57:00
До какво води смесването на лекарства и алкохол
Снимка: iStock

Каквито и лекарства да приемаш, всеки лекар ще те посъветва да не ги смесваш с алкохол. Въпреки това много хора го правят, мислейки си, че нищо няма да им стане и че тези съвети са крайни. Какво да правиш, ако вече си пил някакво хапче, а отиваш на купон?

 

Виж какво е мнението на специалистите:

 

Антибактериални медикаменти – някои антибактериални препарати оказват влияние на метаболизма на алкохола. Етиловият спирт се преработва на два етапа – първо ензимът алкохол дехидрогеназа го разгражда на ацеталдехид, а после друг ензим – алдехид дехидрогеназа – превръща ацеталдехида в оцетна киселина. Най-неприятните усещания причинява ацеталдехидът, който е отговорен за симптомите на махмурлука. Някои групи антибиотици нарушават работата на втория ензим, от което в организма се повишават токсичните нива на ацеталдехида. Вследствие на това всички мъчителни симптоми на махмурлука като учестен сърдечен ритъм, гадене, повръщане, главоболие, гърчове и дихателни нарушения се проявяват силно и то на следващия ден след употребата на алкохола.

 

Важно! От 2 до 4 дни след последния прием на тези лекарства не бива да се употребява алкохол.

 

 

Препарати, понижаващи кръвното – етиловият спирт понижава кръвната захар в кръвта. Поради тази причина е изключително опасно съчетанието на алкохол с лекарства, които болните от диабет приемат. Алкохолът засилва тяхното действие, а това може да доведе до хипогликемия, което е опасно за живота спадане нивото на глюкозата.

 

Обезболяващи, противовъзпалителни и антипиретици – лекарствата, които са на основата на парацетамола в съчетание с етилов спирт действат хепатотоксично – в процеса на техния метаболизъм се образуват вещества, които са изключително опасни за черния дроб. Такова съчетание може да подейства токсично дори при еднократна употреба на алкохол, а за хората, които пият редовно, това е сигурен път към поражения на черния дроб. Съчетанието на нестероидните противовъзпалителни средства с алкохол също е много вредно. Комбинацията от ацетилсалицилова киселина и ибупрофен с етилов спирт е още по-опасна за слизестата обвивка на стомаха, тя намалява съсирването на кръвта и повишава риска от образуването на язва и стомашно-чревно кръвотечение.

 

Антидепресанти – алкохолът е депресант, който потиска дейността на централната нервна система. Поради тази причина няма никакъв смисъл да се консумира успоредно с антидепресанти. След прием на известно количество алкохол се повишава активността и настроението се подобрява, но това е за кратък период от време, след това човек отново изпада в апатично настроение. Изключително лошо е съчетанието на алкохол с антидепресанти от групата инхибитори моноаминооксидази. Повишава се кръвното, учестява се сърцебиенето и се създава риск за инсулт и нарушения в сърдечната дейност. Транквиланти и сънотворни – съчетанието им с алкохол е страшно опасно. Етанолът и препаратите от групата бензодиазепини потискат дейността на централната нервна система. А алкохолът може да засили многократно този ефект. Това води до повишаване степента на опиянение и сънливост, нарушена координация на движенията, а понякога дори до спиране да дишането.

 

Капки за свиване на кръвоносните съдове – хората обикновено ги използват, когато са хремави. Тези медикаменти са на основата на ксилометазолина и нафазолина. Капките за нос в комбинация с чаша вино или водка могат да създадат сериозни вреди на организма. Всички свиващи кръвоносните съдове капки са адреналиноподобни вещества. Етиловият спирт кара надбъбречната жлеза да отделя повече адреналин, което може да причини рязко повишение на артериалното налягане и силна тахикардия.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия