Навиците, които водят до увреждане на зрението

2017-01-13 12:59:00
Навиците, които водят до увреждане на зрението
Снимка: iStock

Има неща, които повече хора правят, без да осъзнават, че по този начин вредят сериозно на своето зрение.

 

Очите са най-сложно устроените части на човешкия организъм. Те се влияят пряко от начина ни на живот, а с навлизането на новите технологии става все по-трудно да ги опазим здрави.

 

Статистиката показва, че около 80% от заболяванията на очите са причинени от неправилен начин на живот и липса на превенция.

 

Виж кои са навиците, които вредят на зрението:

 

Ходиш рядко на офталмолог – ходил ли си изобщо някога на очен лекар или ти се е случвало, но е било преди доста години? Повечето хора отиват на офталмолог едва когато установят, че имат проблеми с очите. Зрението е изключително важно, затова трябва да се научиш да му обръщаш повече внимание. Съветваме те да ходиш на очен лекар за пълен преглед поне веднъж в годината.

 

 

Ходиш на басейн без очила – въпреки че навън е студено има много хора, които ходят на басейн. Много е важно в басейна освен задължителната плувна шапка, да носиш и плувни очила. Те предотвратяват попадането на вредни за очите химикали и предпазват от възпаление.

 

Използваш некачествен грим – некачественият грим и този, който е с изтекъл срок на годност, може да доведат до възпаление на очите. Обикновено сенките за очи и спиралата са тези, които най-лесно пренасят бактерии върху очите. Затова винаги си купувай качествен грим и следи неговия срок на годност. Също така поддържай четките си добре.

 

Четеш на слаба светлина – когато светлината е слаба, човек несъзнателно напряга очите си, за да вижда по-добре. Ако често ти се случва да четеш или работиш на слаба светлина, то в най-скоро време със сигурност ще имаш проблеми с очите. Смесената светлина дори е по-вредна от слабата, ако използваш само изкуствена. За съжаление, през зимата повечето хора включват изкуствено осветление, за да компенсират липсата на естествена светлина отвън.

 

Пушиш – някои от съставките в цигарите вредят на очите и увеличават риска от увреждане на част от ретината, отговорна за хубавото зрение.

 

Често си търкаш очите – това е опасен навик, защото от една страна натискът, който оказваш върху очната ябълка, може да увреди повърхността на окото. От друга страна може да пренесеш микроби от ръцете на очите си и те да се възпалят.

 

Носиш лещите си дълго време – много хора предпочитат да носят лещи вместо очила. Повечето от тях обаче стоят с лещите прекалено дълго време, без да ги свалят. Те се слагат върху роговицата и намаляват кислорода, който стига до нея и поради тази причина дългото им носене е вредно за зрението.

 

Не носиш качествени слънчеви очила – през лятото задължително трябва да носиш качествени слънчеви очила, за да се предпазваш от UV лъчите. Те са опасни, защото са сред най-големите причинители на катаракта. Това е заболяване, което води до необратима загуба на зрението. Когато работиш много часове на компютър, също е добре да носиш защитни очила.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия