Контактните лещи - какво трябва да знаем за тях?

2016-03-30 12:59:00
Контактните лещи - какво трябва да знаем за тях?
Снимка: iStock

Контактните лещи, които носят доста мъже и жени, представляват малки дискове, които се поставят върху очната ябълка. Те са създадени преди години с цел коригиране на човешкото зрение. Контактните лещи определено улесниха живота на милиони хора, страдащи от късогледство, далекогледство и други проблеми със зрението. Те са изключително лесни за поставяне (въпреки че първите няколко пъти не е никак лесно) и спестяват някои неудобства на очилата.

 

Носенето на контактни лещи е удобство и за да му се радваме напълно, трябва да се грижим правилно за тях. Виж кои са основните правила за употреба, които са важни за здравето на очите ни:

 

Има медикаменти, които са в състояние да се отразят на носенето на лещи. Когато се налага да се поставят капки за очи или мехлем в окото, лещите трябва задължително да се свалят. Приемането на някои противозачатъчни хапчета, съдържащи естроген, може да направи очите по-чувствителни към лещите и да създаде сухота. Лекарствата, съдържащи антихистамин, които облекчават алергиите, също правят очите по-сухи. Тези, които лекуват акне, може да доведат до сърбеж на очите.

Ако забележиш някои от тези симптоми, в никакъв случай не започвай да се самолекуваш, а се обърни към специалист.

 

 

Статистиката показва, че пушачите са осем пъти по-застрашени от развитието на язва на роговицата, отколкото непушачите, които носят лещи. Ако забележиш сърбеж, парене, замъглен поглед, подуване, болка в очите или сълзене, веднага махни лещите си и при първа възможност отиди на лекар.

 

Пътуването в самолет, сухият климат и употребата на антихистамини, могат да доведат до сухота в очите. Това се получава и защото носенето на контактни лещи ограничава контакта на окото с въздуха. В такива моменти задължително трябва да използваш изкуствени сълзи.

 

Поставянето на лещите задължително трябва да става с чисти ръце, за да се предотврати риска от инфекции. Дългите нокти крият риск, защото може да нараниш или надраскаш контактните си лещи. Ако се случи да ги изцапаш, в никакъв случай не използвай слюнка или чешмяна вода, за да ги почистиш. Това трябва да стане със специален разтвор за лещи.

 

Ако имаш някакво неразположение на очите като зачервяване и подуване, по-добре не си слагай спирала, сенки и очна линия. Не забравяй, че гримът за очите е потенциален дразнител. Когато си избираш спирала, задължително си вземи водоустойчива. Вечерно време, когато отстраняваш грима си, първо трябва да махнеш лещите, а след това да започнеш с почистването. При поставянето е същото – първо слагаш лещите, а след това започваш да се гримираш.

 

Контактните лещи определено улесняват живота, но те не са подходящи за плуването в басейн, море, езеро, река и т.н. Хлорът в басейните може да замърси лещите, водата в естествените водни реки – също. След като си плувал, изчакай да мине около час, час и нещо, преди да си сложиш лещите отново.

 

Лещите имат срок на годност, който зависи от тяхното качество. По-качествените контактни лещи могат да се използват около година, а другите шест или три месеца. Много е важно да знаеш, че лещите не бива да се носят постоянно, нито да се спи с тях. Ако ги носиш прекалено дълго време, се спира притокът на кислород към окото и то не може да си почине. Това може да доведе до появата на язва на роговицата, което може да причини слепота.

 

Когато сме навън или у дома, полените, праховите частици и мъничките косъмчета от домашни любимци, могат да полепнат по лещите и това да раздразни очите. Полените, които предизвикват алергии, ни карат както да кихаме, така и да сълзят очите ни, което може да затрудни носенето на лещи.

 

 

Възможно е разтворът за поддържане на контактни лещи да ти създаде някои проблеми. Обикновено тези разтвори се предлагат в най-различни разновидности – за изплакване, за почистване, за дезинфекция и т.н. Всичките съдържат консерванти и имат срок на годност, който ако е изтекъл, може да раздразни очите. Затова в никакъв случай не бива да ползваш разтвор, който не е в срок на годност.

При смяна на марката на разтвора също може да се създадат проблеми за очите. Придържането към една и съща марка обаче също не дава 100% гаранция, защото е възможно производителят да промени състава. Затова, преди да си купиш разтвор, обърни внимание на етикета и съдържанието.

 

По-добре си махай лещите, когато ходиш на фризьор, защото въздухът там е пълен с химикали от лака за коса и другите продукти, а и сешоарът може да изсуши очите ти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия