Как се променят женските гърди през целия живот

2016-12-05 14:45:00
Как се променят женските гърди през целия живот
Снимка: iStock

Женските гърди определено са любопитно нещо. Сигурно ти се е случвало някоя сутрин да се събудиш и да ти се стори, че гърдите ти са пораснали или са намалели с половин размер през нощта. Тази промяна е напълно възможна, особено преди или след цикъл.

 

Разбери какво се случва с гърдите ти и какво е развитието на бюста през всяка възраст:

 

Тийнейджърство

Първата промяна, която ще забележиш, е че гърдите ти започват да стават по-големи. При повечето момичета това се случва между 8 и 13-годишна възраст. Ареолите също ще се уголемят, както и зърната. Когато това се случи, е препоръчително да започнеш да носи спортни сутиени или да си слагаш някаква блуза от тънка материя под другите дрехи, за да не прозират зърната ти.

 

 

След пубертета

Гърдите растат години наред, но стават напълно завършени, когато навършиш 18-20 години. Това обаче не означава, че гърдите ти ще изглеждат еднакво на 18 и на 50-годишна възраст. Хормоналните промени, качването на килограми или отслабването оказват голямо влияние върху големината на гърдите. Има и други фактори, които определят размера на бюста през 20-те и 30-те години. Двете основни неща, които определят размера и формата на гърдите, са мастната и фибриозната съединителна тъкан. Когато гърдите пораснат напълно, те се състоят от фиброзна, а не от мастна тъкан. Разбира се, гените ти също са от значение – ако майка ти или баба ти са имали много гъста фиброзна тъкан, най-вероятно и ти ще имаш такава.

 

Женските гърди са най-различни по форма и размер. Дори гърдите на една жена не са напълно еднакви. Така че не се притеснявай, ако едната ти гърда е по-голямо от другата – това е нещо напълно нормално и се среща при почти всички представителки на нежния пол. Всъщност се среща при всички, просто при някои разликата е по-забележим.  

 

Бременност

След като една жена забременее, нейните гърди преминават през сериозни промени, без значение на каква възраст е. Те ще станат значително по-големи, като при всяка жена промяната е различна – някои качват един размер, а други цели три. При бременните жени гърдите са много чувствителни при допир и са доста плътни. Обикновено гърдите се уголемяват през първите три месеца, но е възможно да продължат да растат до края на бременността. Ареолите и зърната потъмняват, но след раждането възвръщат нормалния си цвят.

 

След раждане (без кърмене)

Има жени, които по една или друга причина не кърмят, след като родят. При някои представителки на нежния пол бюстът се връща в обичайния си размер, но е някак различен при допир. При други гърдите стават с 1-2 размера по-малки, а и плътността се губи за сметка на мастната тъкан.

 

След раждане (с кърмене)

Понеже гърдите се пълнят постоянно с мляко, те ще продължават да увеличават своя размер и ще станат доста твърди.

 

След края на кърменето

Мускулите, които са работели по време на кърменето, ще се променят. Те са изградени от съединителна тъкан, защото трябва да държат всичко на мястото му и след края на кърменето са адски изморени. Това е все едно да опънеш ластик почти до скъсване и да очакваш, че когато го пуснеш ще възвърне същата форма.

 

Всяка жена обаче е различна и съответно еластичността на фибриозната тъкан е различна. При някои представителки на нежния пол гърдите ще се възстановят почти напълно, при други обаче ще изглеждат изпразнени от съдържание и по-увиснали.

 

Преди менопауза

Ако не си раждала, първите промени в гърдите ти ще настъпят към средата на 40-те. С възрастта кожата губи своята еластичност, което дава сериозно отражение върху бюста. А гравитацията, съчетана с хлабава съединителна тъкан, насочва гърдите право надолу. Също така гърдите се изпълват с повече мастна тъкан, стават по-меки на пипане и по-обемни само в долната си част, докато гърдата седи някак празна.

 

След менопауза

Нивата на естроген намаляват при жените на 50-60-годишна възраст и понеже цикълът вече липсва, гърдите спират да болят. Възможно е гърдите да наедреят малко заради натрупване на излишни килограми, повишено задържане на течности и промяна в хормоните.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия