Няколко причини за бучка в гърдите

2016-12-02 13:31:00
Няколко причини за бучка в гърдите
Снимка: iStock

Установяването на издутина в областта на гърдите може да е причина за паника. Освен рак, може да има и други далеч по-малко притеснителни причини за наличие на бучка. Следва да разгледаме някои от тях...

 

1. Кръвен съсирек във вената

Макар да се среща рядко, болестта на Мондор може да е причина за бучка в гърдата. Тя се появява в резултат на съсирване на кръвта във вена, намираща се под кожата в областта на гърдата. Състоянието може да засегне всяка част на гърдата, но най-често се наблюдава около зърната. Може да се усети втвърден участък, който да бъде и болезнен.

 

 

Причина за развитието му може да бъде носенето на много стегнат сутиен или прекалено енергичните упражнения. То не е опасно и преминава от само себе си.

 

2. Фиброза

Фиброзата може да предизвика промени в гърдите. Състоянието представлява образуване на фиброзна тъкан в хода на заздравителен или реактивен процес. Тази област може да бъде твърда и чувствителна около менструалния цикъл. В тези случаи е препоръчително да се ограничи употребата на никотин и кофеин, тъй като те могат да обострят състоянието.

 

3. Менструацията

Понякога този процес в женския организъм може да доведе до подуване на гърдите, съответно и до по-различно усещане. Хормоналните промени по време на менструация обострят промените в гръдната тъкан. В този период на месеца е напълно нормално да усещаме подутини в гърдите.  

 

4. Фиброаденом

Състоянието е сред най-честите причинители на неравности в гърдите. Това са доброкачествени туморни образувания, състоящи се от съединителна и жлезиста тъкан и са често срещани сред жените възраст около 30 – 40 години.

 

Образуванията се различават по размер, като могат да достигнат до големината на кайсия, а при допир да са жилести и твърди. Макар да не крият риск за здравето, може да променят формата на гърдите, ако продължат да растат. Затова е препоръчително да се консултираме с лекар.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия