Вана, пълна с безалкохолни - количеството, което тийнейджърите изпиват за година

2016-11-23 13:32:00
Вана, пълна с безалкохолни - количеството, което тийнейджърите изпиват за година
Снимка: iStock

Тийнейджърите определено обичат да пият газирани напитки. Ако и ти си от тях, замислял ли си се какво количество приемаш за година?

 

След наскоро направено проучване стана ясно, че тийнейджърите от Великобритания консумират годишно средно еквивалента на една вана, пълна с подсладени безалкохолни напитки.

 

 

Консумацията на подсладени безалкохолни сред 11-18-годишни британци е 234 кенчета годишно, което е 3 пъти по-голямо количество в сравнение с препоръките за консумацията на т.нар. добавена захар.

 

Сред по-малките деца между 4 и 10-годишна възраст консумацията е 110 кенчета годишна, а сред децата между година и половина и 3 годинки – 70.

 

Получените резултати от проучването определено са шокиращи. Прекомерният прием на захар е свързан с риск от затлъстяване, рак и други болести. Поради тази причина в някои държави като Франция и Мексико има такса върху подсладените безалкохолни напитки.

 

В началото на октомври Световната здравна организация призова правителствата да наложат такси върху подсладените безалкохолни, за да се води борба със затлъстяването. В световен мащаб случаите на затлъстяване са се удвоили от 1980 година насам.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия