Здравословно хранене за тийнейджъри

2014-03-07 10:00:00
Здравословно хранене за тийнейджъри
Снимка: sxc.hu

Когато си гладен/на, се опитваш да задоволиш глада си с какво ли не – бисквитки, чипс, шоколад. Но тези храни са пълни с калории, а не те засищат. Когато почувстваш спешна нужда да хапнеш нещо, потърси ябълка, портокал или друг плод. Плодовете са нискокалорични храни, но ще те заситят и няма да ти се иска да хапнеш още нещо.

 

Пий вода, за да почувстваш стомаха си пълен. Когато една храна е течна, може да не ти направи впечатление, че е по-калорична от нещо твърдо за хапване. Например, доматеният сок съдържа калории колкото 2-3 предцела. Затова вместо да пиеш различни напитки, най-добре е да ги заместиш с вода. Разбира се, няма как да задоволиш глада си само с вода, хапни и още нещо, но не се нахвърляй на сокове и безалкохолни, защото те са по-калорични от плод, например.

 

Сигурно знаеш, че закуската е най-важното ядене, но някои дни навярно нямаш време да закусиш, защото бързаш или просто нямаш апетит. Много е полезно да хапваш сутрин пълнозърнеста закуска. Пшеница, ядки, ориз, царевица. Хапвай хляб или макарони, важно е закуската да е стабилна, за да ти даде сили за през деня.

 

 

Закуска в училище. Не бива да забравяш, че в училище е нормално да огладнееш. Проблемът е там, че в училище е трудно да се храниш здравословно. Междучасията са малки и кратки, нямаш много време за обикаляне, гледаш да хапнеш близо до училище и да е на бързо. Затова често ядеш дюнери или пици, но това не е особено полезно. Затова можеш да си носиш сандвич от вкъщи. Направи си сандвич от пълнозърнест хляб, крехко филе, зеленчуци и подправки. Ще видиш колко по-приятна закуска е, отколкото мазна пица, например.

 

Фаст фууд. Ограничи възможно най-много бързата храна. Това са „празни" калории, защото всъщност тази храна не те засища толкова, колкото би те заситил един здравословен обяд. Ако с приятели отидете да хапнете нещо такова на бързо, най-добре е да си поръчаш салата, вместо бургер или пържени картофи.

 

Ако си поканил/а приятелите ти у вас, най-добре е да им покажеш, че здравословното хранене е приятно и не е трудно. Вместо да купуваш пица и чипсове, сложи на масата зеленчуци, направи малки сандвичи-хапки, като използваш пълнозърнест хляб, месо и зеленчуци. Пропусни мазните чипсове, бургери и пържени картофи.

 

Здравословен десерт. Не забравяй, че сладкото може да бъде и полезно. Вместо да хапваш сладолед, опитай да сложиш ягодово сладко в кисело мляко и да го охладиш силно. Ще видиш, че е доста по-вкусно от сладоледа. Направи си плодова салата или сладкиш с много плодове и ядки. Остави млечния шоколад и хапвай черен, защото той е полезен.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия