Вредни или полезни са постите?

2016-11-16 13:01:00
Вредни или полезни са постите?
Снимка: iStock

Вчера започнаха Коледните пости. Някои смятат, че постенето е полезно за организма, защото това е своеобразна диета, която има благоприятно влияние, докато други са на мнение, че то нанася вреди на здравето, защото тялото се лишава от необходимите разнообразни питателни вещества.

 

Много е важно постенето да не се бърка с диета. Вярващите постят, за да прочистят душата си, а не тялото. Може да се каже, че постите имат психологическа, а не физиологична природа.

 

В много религии съществуват пости. Хората, които не вярват в Господ, смятат, че забраната за употребата на определени продукти е измислена, за да може вярващите в различните религии да общуват по-малко помежду си.

 

 

Вярващите обаче са на друго мнение. Те смятат, че в човешкия организъм всичко е взаимно свързано. Затова и постът не е само отказ от обилната вкусна храна, ами и от развлечения, обиди и скандали. Това е време на безкористна помощ към ближния и примирение с враговете.

 

Постът често става първата стъпка към религията. Ако човек издържи, значи може да се смята за вярващ човек. Има хора, които започват да постят, защото смятат, че това е полезно за здравето, а други просто искат да проверят дали ще успеят, дали имат достатъчно воля.

 

Християнските пости съществуват още от времето на пророка Мойсей, който 40 дни е постил в пустинята. Според Библията същото е направил и Иисус Христос. Затова днес праведните християни спазват пости – за да покажат своята готовност да се противопоставят на всички изкушения.

 

От медицинска гледна точка постът е идеално балансирана система за здравословно хранене. Много хора се хранят неправилно, като претоварват организма си с белтъчини, които обикновено се набавят с месо и месни продукти.

 

Временното ограничение на храната кара организма да работи на по-бавни обороти и по този начин тялото се изчиства, като се пренастройва по-лесно към смяната на сезоните и преминаването на друг тип хранене.

 

Менюто, в което има основно зърнени храни, гъби, плодове и зеленчуци, е много здравословно. По време на постите не се консумират месо, млечни продукти и яйца, а риба може да се яде в определени дни, а растителна мазнина – само в събота и неделя.

 

Въпреки тези ограничения в постната храна има всички хранителни вещества, които са необходими за поддържането на нормална жизнена дейност. Основни източници на белтъчини са соя, фасул, нахут, грах и леща, на въглехидрати – ориз, картофи, ръжен хляб, елда и цвекло, а витамини има в репичките, цитрусовите плодове, картофите, салатите, прясното зеле и зеления лук.

 

По време на постите най-опасен е недостигът на витамин В1, от който нервната система отслабва. Този витамин се съдържа в житните и бобови растения. Препоръчително е храната да се соли малко повече от обикновено, защото недостигът на сол моди до разстройство на работата на сърдечния мускул, световъртежи и слабост.

 

Желязото също е необходимо за правилното функциониране на организма. По време на постите може да си го набавяш заедно с белтъчини чрез гъби, най-вече манатарки.

 

В меда има широк спектър от необходими вещества – мед, калций, желязо, алуминий, натрий, хлор, фосфор и др. Две чаши фреш на ден ще те заредят с достатъчно количество витамини и ще окажат благоприятен ефект на перисталтиката.

 

Постът не е вреден за организма, дори го прочиства от токсини и така човек става по-малко устойчив към заболявания и инфекции. Не е късно да започнеш и днес! :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия