Постите

2015-12-24 13:10:00
Постите
Снимка: freedigitalphotos.net

Постите са свързани с висока консумация на въглехидрати, което често води до качване на поне 2-3 килограма за 40 дни. Неправилната комбинация на храни от растителен произход не влияе добре на организма. Ето с какво още информация за постите.

 

Ограничение. Много хора предприемат пост с идеята да изключат някои храни от животински произход и така да свалят килограми. Понякога това е факт, а друг път се получава парадокс, защото те минават на постни ястия от растителен произход, а качват килограми. Храните от растителен произход са засищащи, но за кратко. Зеленчуците и плодовете имат голям обем, но са с високо водно съдържание. За да се чувстват сити хората, които са на пост, минават към засищащите храни. Това са хляб, царевица, качамак. Често хората, които постят изяждат голямо количество маслини, без да си дават сметнка, че от тях се добива зехтин. Например 100 грама маслини съдържат 300 калории, а в същото количество хляб има 250 калории.

 

 

Мазнини. За да има ефект от постите, трябва да хапваш повече сезонни плодове и зеленчуци. Добре е да заложиш на кореноплодните, цитрусите и на много билкови чайове. На закуска хапвай пълнозърнести храни – овесени  ядки, смесени с ленено и сусамово семе. Блендирай всичко и гарнирай закуската с пчелен мед. Друга възможност е да хапнеш пълнозърнест хляб с лютеница. На обяд непременно трябва да съчетаеш бобови със зърнени култури, защото те най-пълноценно могат да заменят месото на трапезата. Например боб и хляб, леща и ориз или грах и ориз. За да си набавиш желязо, на което е богато месото, докато постиш трябва да се насочиш към елда, леща и боб. Към тях пък е добре да прибавиш храни, които съдържат витамин С.

 

Опасност. Постът не е препоръчителен при възрастните хора, децата, бременните и кърмещите жени. Те имат ограничена възможност да се адаптират към променящите се фактори на околната среда. Ако си страдал/а наскоро от някакви тежко заболяване, в това число вирусно, или си претърпял/а операция, в никакъв случай не трябва да се подлагаш на дълготраен пост. Преди да ограничиш менюто си, трябва да се посъветваш с личния си лекар, за да си сигурен/а, че няма да си навредиш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия