Какво да ядеш по време на Коледните пости

2015-11-30 12:25:00
Какво да ядеш по време на Коледните пости
Снимка: iStock

Хората, които постят,трябва да го правят с цел смирение и очистване на грехове, в противен случай постенето се превръща в нещо като диета, но не съвсем. Хората, които постят правилно, съчетават телесния пост с духовния.

 

Какво е постът за тялото?

 

Постенето представлява лишаване от животински продукти и мазна храна за определен период от време, нещо като детоксикация за организма. Коледният пост е изключително подходящ, защото през зимата хората са склонни да хапват по-тежки и мазни храни. Хубаво е да се знае, че постът не е гладуване, а напротив. Човек трябва много добре да планира своето хранене, за да не лишава организма си от важни хранителни вещества. Хубавото на постите е, че по време на тях човек не консумира вредни и калорични полуфабрикати и пакетирани храни, защото в почти всички от тях има някаква животинска субстанция.

 

Как да се храниш по време на пост?

 

Наблегни на консумацията на плодове и зеленчуци – те съдържат много фибри, които ни карат да се чувстваме сити, подобряват перисталтиката и забавят навлизането на глюкозата в кръвта. Най-подходящите зимни плодове и зеленчуци са киви, грейпфрут, ябълка, цвекло, зеле, ряпа, моркови, магданоз и целина.

 

 

Промени хранителните си навици – коледните пости са дълги, така че ще имаш достатъчно време да промениш своите вредни навици. По време на поста ще се научиш да живееш без храните, без които смяташ, че би умрял. Ще се научиш да правиш разлика между действителния глад и желанието за храна.

 

Не забравяй защо постиш – грехота е да ползваш постите за отслабване. За тази цел си има диети. Постенето се прави с цел смирение, очистване на греховете и т.н. Хубаво е, когато постиш, да го правиш с ясното съзнание защо си се решил на тази стъпка, да отделяш малко повече на себе си, на своите плюсове и недостатъци, да не се ядосваш за глупости, да бъдеш по-добър и т.н.

 

Хапвай повечко растителни протеини – понеже не ядеш месо, трябва да си набавяш протеините от друго място. Затова е препоръчително да увеличиш консумацията на боб, леща, нахут, грах, чия и спирулина. В дните, в които рибата е позволена, се хапвай достатъчно количество, за да наваксаш.

 

Внимавай с тестените храни – доста хора напълняват по време на постите, защото наблягат на консумацията на тестени и висококалорични храни. Факт е, че липсата на месо и животински протеини ни кара да се чувстваме гладни по-често и за да се справим с този проблем, трябва да увеличим приема на бобови култури.

 

Консумирай ядки – по време на постите може да не приемаш животински мазнини, но това не означава, че трябва да се отказваш и от растителните. Ядките съдържат полезни мазнини, богати са на протеини, витамини и минерали. Препоръчителната дневна доза ядки е 30 грама, които може да консумирате директно или да ги добавите към своята салата и/или смути.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия