Голяма част от представителките на нежния пол страдат от чести инфекции на пикочните пътища. Този проблем се среща и при мъжете, но по рядко поради тяхната физиология. Някои дами са значително по-податливи на уринални инфекции, други пък вече имат хронично страдание, а трети страдат от това заради болести, засягащи нервите, които контролират пикочния мехур като диабет, множествена склероза и болестта на Паркинсон. Няма как цял живот една жена да приема антибиотик, за да се справи с цистита си, защото това е страшно вредно за здравето. Има обаче други начини, които могат да помогнат да се предотврати проявата на инфекцията, вместо да се лекуват нейните последици.

 

Кои са нещата, които помагат при хронични инфекции на пикочните пътища?

 

Пробиотици – повечето хора смятат, че те са необходими при проблеми с храносмилането. Всъщност пробиотиците са много ефикасни при състояния, засягащи пикочния тракт. Хроничните инфекции на пикочните пътища се повлияват положително от приема на пробиотици, защото се подсилва имунната система. Полезните бактерии успяват да локализират вредните такива и да потиснат причинителите на бактерии. Ако не искаш да приемаш хранителни добавки, може да си набавяш пробиотиците, като консумираш храни, богати на тях.

 

 

Червена боровинка – тя има свойството да потиска инфекцията и нейните симптоми. Червената боровинка съдържа вещества, които образуват защитен слой във вътрешността на пикочните пътища като по този начин не се допуска полепването и размножаването на вредните бактерии. Специалистите съветват да се внимава с количеството червена боровинка, защото тя дразни стомаха.

 

D-маноза – това е вид монозахарид, който се намира в някои плодове. Представлява естествена захар, помагаща за намаляването на пикочните пътища. D-манозата има свойството да образува предпазен филм по лигавиците на пикочните пътища, като изолира бактериите и не им позволява да нанасят щети. Полезна е при страдащите от т.нар. „нервен мехур”.

Автор: Ралица Солакова