5 съвета как да спреш да се тъпчеш с храна и да преяждаш

2016-10-14 11:17:00
5 съвета как да спреш да се тъпчеш с храна и да преяждаш
Снимка: iStock

Истината е, че човек има нужда от малко количество храна, за да се нахрани. Повечето хора обаче прекаляват с количеството, защото им е вкусно или защото ядат прекалено бързо и мозъкът няма време да подаде сигнал, че организмът се е наситил.

 

Човек има нужда от вода и храна, за да живее и поради тази причина той има вроден страх от глада. А гладът представлява физическият отговор на тялото, че то има нужда от енергия. Също така гладът може да бъде най-големият ти враг или най-големият ти приятел, когато искаш да отслабнеш. Именно желанието за храна кара много хора да преяждат и да трупат излишни мазнини. Ако обаче успееш да се справиш с апетита си, няма да се стигне до натрупването на излишни килограми.

 

Това, което трябва да направиш, е да се вслушаш в тялото си, защото то инстинктивно ти подсказва точното количество храна, от което се нуждае. Виж няколко съвета как да спреш да преяждаш, без постоянно да изпитваш глад:

 

 

Не пропускай закуската – закуска, която е богата на въглехидрати, мазнини и белтъчини ще ти помогне да консумираш по-малко храна през остатъка от деня. Как да разбереш дали закуската ти е пълноценна? Ако изпитват глад още преди обед, то трябва да промениш закуската си, защото тя не ти доставя достатъчно енергия. За закуска може да хапваш кисело мляко с нарязани плодове и лъжичка мед, например. Ако си от хората, които нямат апетит сутрин рано, просто закуси малко по-късно, към 9-10 часа, например. Препоръчително е да си приготвяш закуската у дома, за да бъде здравословна и да не се поддадеш на изкушенията, които дебнат навън.

 

Приемай достатъчно фибри – те ще ти помогнат да се чувстваш сит по-дълго време. Ако не искаш да преяждаш и да трупаш излишни килограми, то приемай най-малко 25 грама фибри дневно. Морковите и ябълките имат високо съдържание на фибри, така че може да си ги хапваш между основните хранения.

 

Използвай скалата на глада – често хората се хранят, когато не са наистина гладни. Затова е добре да се научиш да разпознаваш физическите знаци, които показват истинската нужда от храна.

Силен глад усеща се неприятно чувство за празнота, което може да бъде придружено с леко главоболие или нервност, причинени от ниските нива на кръвна захар в организма.

Глад – вече си мислиш кога ще хапваш отново. Ако не ядеш до един час, то гладът ти най-вероятно ще премине в силен.

Умерен глад – коремът ти е започнал да „стърже” и ти се чудиш какво да хапнеш, за да ти мине. Това е най-подходящото време за хранене, защото не рискуваш да преядеш или пък да стигнеш до силен глад.

Ситост – нито си гладен, нито си преял. Чувстваш са спокойно и си напълно задоволена.

Леко преяждане – ако все още се храниш, то ти го правиш по инерция, а не защото си още гладен. Коремът ти е леко подут, а вкусът на храната вече не е толкова добър.

Преяждане – усещаш корема си препълнен, тежко ти е и е възможно да имаш леки стомашни киселини.

 

Хапвай на всеки 4 часа – ако все още не познаваш тялото си достатъчно добре и не знаеш кога трябва да се храниш, то хапвай на всеки 4-5 часа. Ако не се храниш повече часове, рискуваш да увеличиш глада си и да посегнеш към нещо нездравословно и калорично. Редовното хранене поддържа кръвната захар и енергията стабилни, което ти дава възможност да се храниш разумно и здравословно. Ако изпитваш глад между основните хранения, хапни някакъв плод, половин кофичка кисело мляко или шепа ядки.

 

Наблегни на храната, богата на вода – плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на течност. Препоръчително е да започваш вечерята си със салата. Също така е добре да консумираш пресни плодове, а не сушени.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия