Въпросите, които ще ти помогнат да откриеш идеалната за теб диета

2016-07-26 14:14:00
Въпросите, които ще ти помогнат да откриеш идеалната за теб диета
Снимка: iStock

В днешно време има толкова голямо разнообразие от диети, че на човек му е трудно да си избере най-подходящата за него. На едно място пише да се наблегне на консумацията на протеинови храни, на друго да се яде често и по малко, на трети място ни съветват да приемаме повече калории, на четвърто пък ни казват да не ядем след 18.00 часа. Съвети има много, но кои са най-подходящите за теб?

 

Най-вероятно до този момент си опитвал най-различни диети, повечето от които не са имали така желания ефект. Истината е, че всяка една диета може да бъде ефективна, стига да успееш да я впишеш в начина ти на живот и да стане част от твоето ежедневие.

 

 

Ограниченията по отношение на храните и необходимостта от редовни тренировки прави отслабването трудно за хората, които нямат достатъчно мотивация и свободно време.

 

Има 3 въпроса, които ще ти помогнат да се спреш на хранителния режим, който е най-добър за теб. Виж кои са те:

 

Ще имам ли възможност да спазвам тази диета и след половин година?

 

Добре е да знаеш, че краткосрочната диета няма как да създаде трайни промени в теглото ти. Има доста диети, които са със стриктни ограничения и голямо физическо натоварване, но тяхната идея е човек да свали максимум килограми за малко време, след това обаче се появява добре познатия „йо-йо ефект“. Краткосрочният режим на хранене не успява да повлияе върху мисленето и навиците на отслабващия и той се връща към тях след края на диетата. Затова е много важно да намериш балансиран хранителен режим, който ще може да спазваш и след половин, една, а защо не и повече години. Това е единственият начин да се отървеш завинаги от излишните килограми.

 

Харесва ли ми новия хранителен режим?

 

За да ти допадне новият начин на хранене, той трябва да ти дава две неща – простота и наслада. Ако диетата ти дава приоритет на тях, то най-вероятно ще можеш да я спазваш за дълъг период от време. Но представи, че решиш да се подложиш на диетата на Дюкан, при която се консумира основно месо, а в същото време не си му голям фен. Колко дълго си мислиш, че ще издържиш да я спазваш? И как ще се чувстваш по време на диетата?

 

Възможно ли е диетата да се впише лесно в начина ми на живот?

 

Дори да си се спрял на най-оптималната и здравословна диета, ако тя не отговаря на твоя специфичен начин на живот, ти през цялото време ще чувстваш неудовлетвореност. Например, ако ти държиш на активния начин на живот и си всеки ден във фитнес залата, а диетата ти се състои от храни, които не ти доставят достатъчно количество енергия, рано или късно ще започнеш да се чувстваш зле и да негодуваш срещу новия си хранителен режим. Затова е много важно да избереш диета, която максимално пасва на твоето ежедневие. Разбира се, че ще има промени, но те не бива да те карат да се чувстваш зле.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия