Диета или правилен хранителен режим?

Мнозина под думата ‘диета’ разбират гладуване. Тя, обаче, означава спазването на определен режим на хранене. Ако искате да поддържате стройна фигура или пък да стопите излишни килограми, наблегнете на закуската.  Ако първото хр

2011-11-15 14:19:34
Диета или правилен хранителен режим?
Мнозина под думата ‘диета’ разбират гладуване. Тя, обаче, означава спазването на определен режим на хранене.

Ако искате да поддържате стройна фигура или пък да стопите излишни килограми, наблегнете на закуската.  Ако първото хранене за деня включва пълнозърнести храни, през деня няма да има сериозни пристъпи на глад.  Мюслито   не трябва да бъде с шоколад и захари, а да бъде придружено с чаша натурален плодов сок. Така то създава продължително чувство на ситост и бодрост. Естествено, сокът може да бъде заменен и от кафе, което съдържа много антиоксиданти. С кафето, обаче, не трябва да се прекалява.

Не се изкушавайте да гладувате, за да можете да влезете в банския си. Лишаването на организма от основни хранителни вещества крие сериозни опасности за здравето.  Затова тези, които искат да отслабнат, като намалят количеството храна, трябва да се обърнат към диетолог. След като им направи щателни изследвания,  той ще им назначи най-подходящия за техния организъм и възраст режим.

Със сигурност тези хранителни режими трябва да бъдат балансирани.  Наблягането на еднородни храни натоварва организма.  Той  се зарежда с голямо количество еднотипни вещества, докато други необходими елементи липсват.  

Затова най-добрият вариант е да се намали количеството на лакомствата, а не да се набляга на определен вид храна.  Яденето в по-малка чиния също оказва положителен ефект.  По този начин ние си поставяме някаква мярка.  Ако си сложим храна в по-голяма чиния, ние преяждаме без да се усетим.

По принцип храненето трябва да съответства  и на начина на живот, който водим. Ако се движим повече и спортуваме,  организмът ни се нуждае от  повече калории и обратно.

Това, което, обаче, важи за всички е, че, особено през лятото, трябва да се хапват повече плодове и зеленчуци и задължително да се приемат достатъчно течности - около 1,5-2 л  вода на ден. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия