Разбери кои са полезните и вредните пози за сън

2016-07-26 12:45:00
Разбери кои са полезните и вредните пози за сън
Снимка: iStock

Знаеш ли, че позата за сън оказва влияние върху здравословното ти състояние? Виж различните пози и как ти се отразяват те:

 

Спане по гръб – то е подходящо за хората, които често имат болки в гърба, раменете и врата. Тази поза оказва благоприятно влияние и на външния вид, защото кожата на лицето не се притиска във възглавницата.

 


 

За съжаление, повечето хора, които спят по гръб, хъркат в тази поза. За да се реши този проблем просто трябва да се избере подходяща възглавница, която да осигурява опора, без главата да е твърде високо или ниско.

 

Поза „ембрион“ - тази поза не е препоръчителна за сън, защото пречи на правилното дишане. Обикновено хората, които спят така, се събуждат уморени сутрин. Напълно възможно е заради тази поза да усещаш болка както в горната част на тялото, така и в ставите. Повечето хора, които спят в поза „ембрион“ използват две възглавници – едната е за главата, а втората е за гушкане.

 

 

Спане настрани – това е втората най-полезна поза за сън при наличие на болки в гърба, раменете и врата. Подходяща е за хора, които са склонни да хъркат. Недостатъците на тази поза са свързани с външния вид. Първо, лицето се трие прекалено много във възглавницата. Второ, тази поза пречи на равномерното попиване на нощния крем и води до появата на бръчки. И трето, бюстът увисва, защото гърдите нямат опора.

Хората, които спят настрани, трябва да знаят, че за тях е подходяща висока възглавница, която да изпълни цялото пространство над рамото.

 

Спане по корем – това определено е най-вредната поза за сън. Когато човек спи по корем, той не може да се отпусне напълно. В тази поза има напрежение в ставите, мускулите и гръбнака. Спането по корем обаче е подходящо за хората, които хъркат, защото се отварят горните дихателни пътища. Ако обичаш да спиш по корем, добре е възглавницата ти да бъде тънка. Също така специалистите препоръчват да използваш копринена калъфка, защото тя е по-нежна и щадяща към кожата на лицето.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия